Články
18.02.2011 - Iva Veselá
Výživa při Crohnově nemoci a ulcerózní kolitidě
Smutným faktem je to, že o existenci těchto nemocí se pacienti dozvídají v okamžiku, kdy je jim tato diagnóza sdělena. Je nutné dodržovat dietu pro stabilizaci trávicího traktu, jejíž zásady lze těžko vypátrat. Dnes si řekneme, jak by jídelníček měl vypadat a čemu by se pacient měl vyvarovat.
Crohnova choroba a UK
Jedná se v podstatě o zánětlivá onemocnění střeva, kdy je jeho stěna rozrušena. Dochází k tvorbě vředů, jizev, někdy se objeví krvácení.
Příčiny
Klasický střevní zánět je způsoben virem, bakterií nebo jejím toxinem, nemívá dlouhého trvání a lze jej léčit. Crohnova choroba je oproti tomu autoimunitní onemocnění, to znamená, že náš imunitní systém agresivně reaguje na naši vlastní tkáň, v tomto případě na tkáň střevní stěny. Takto vznikne v jejím určitém místě neinfekční zánět.
Specifická příčina není známá, protože důvod autoagresivity imunitního systému není vysvětlen. Za rizikové faktory je ale považováno podle Stefajir.cz:
- kouření
- vysoká spotřeba rafinovaného cukru
- vyšší nebo vysoká spotřeba tuku (maso, mléko, vejce)
- nedostatek ovoce a zeleniny
- nedostatek mastných omega-3 kyselin z rybího tuku
Příznaky
Nejčastěji se objeví průjem, bolesti břich, křeče, únava, ale také horečka. Není výjimka úbytek hmotnosti, jelikož pacient může trpět podvýživou a špatným vstřebáváním důležitých živin.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.
Dieta
Strava by měla být lehce stravitelná a nenadýmavá, aby nedocházelo ke zbytečnému zatěžování střev. Zvláštnost této diety je omezení konzumace potravin, které jsou v běžném životě považovány za zdravé. Například je nutné dávat pozor na obsah vlákniny - jedná se o jednu z mála diet, kde je příjem vlákniny omezen. Další zátěží pro trávicí trakt jsou přepálené tuky, alkohol, sycené nápoje (agresivní také pro žaludek), kořeněné a pikantní pokrmy.
Hlídejte také teplotu potravin, aby nebyly ani příliš teplé nebo studené - ideálně pokojová teplota.
Jídelníček si pacient dále upravuje podle toho, jak reaguje na jednotlivé potraviny. Nelze tedy 100 % přesně stanovit vhodné a nevhodné potraviny.
Jak přijímat vlákninu
V klidové fázi nemoci můžete vyzkoušet potraviny s vyšším obsahem vlákniny, jako je vařená zelenina, může být i ovoce. V akutní fázi ovšem dejte přednost potravinám s nízkým obsahem vlákniny, postižená místa může dráždit a vyvolávat nechtěné pohyby střeva.
Pitný režim a tekutiny
Pitný režim je stejný jako obvykle. Důležitý je příjem vody, čímž zabránít zácpě z důvodu nízkého příjmu vlákniny. Alkohol, kávu a sladidla opravdu omezte na minimum - látky těchto nápojů působí dráždivě a zbytečně dráždí postižená místa sliznice střev.
Nadýmání
Nadýmavé potraviny by v jídelníčku měly být minimálně - opět z důvodu dráždivost střev. Patří mezi ně kapusta, zelí, brokolice, květák, hrášek, luštěniny (čočka, fazole, hrách, cizrna, adzuki, mungo,..), cibule, pažitka.
Výživa v akutní fázi
Mezi vhodné potraviny patří ryby, libové bílé maso, vejce a potraviny s nízkým obsahem vlákniny. Můžete sáhnout po nutridrinku, který organismus zásobí potřebnými vitamíny a minerály. Dodržujte dietu s omezením tuků, jelikož jejich nadmíra může způsobit průjem, někdy i nadýmání.
Proti zácpě
Při zácpě nebo její prevenci pomůže dostatečný pitný režim, lněné semínko (působí projímavě), chůze (preventivně minimálně 2 km denně) a fyzická aktivita urychlující střevní peristaltiku (ne tedy cyklistika). Můžete rovněž využít blahodárných probiotických kultur mléčných výrobků (kravské, sojové, kozí,...) nebo laktobacilů.
Vhodné potraviny
Maso - kuřecí, krůta, králík, libové hovězí, tofu, klaso, šmakoun, kvalitní dietní šunka
Vejce - v páře, na hniličku (1-2x týdně)
Mléčné výrobky - zákysy, tvarohy a tvarohové sýry, jogurt bez ovoce
Pečivo - 1 den staré pečivo, veka, bílá houska/rohlík
Tuky - klasické máslo, za studena lisované oleje (používat do hotového pokrmu)
Přílohy - těstoviny, rýže, knedlík, bramborové jemné těsto, bramborová kaše
Zelenina - dušená a mixovaná mrkev, rajčata, šťávy ze zeleniny, špenát, vývary,...
Ovoce - bez slupky, banány, ovocné šťávy a pyré, marmeláda
Koření - fenykl, kmín, petržel
Nápoje - voda, bylinné a zelené čaje, jemné ředěné kakao, bílá káva z melty
Nevhodné potraviny
Maso - uzeniny, masové konzervy, smažené a nakládané maso, tučné maso, vnitřnosti, slanina, škvarky, sádlo, luštěniny
Mléčné výrobky - ostré sýry, jogurty s ovocem, mléko
Pečivo - celozrnné pečivo, čerstvé pečivo, pečivo z lískového a třeného těsta, kynuté pečivo
Zelenina s pecičkami (paprika, okurky), cibule, česnek, zelí, brukev, kapusta, nadýmavé a aromatické druhy zeleniny, ostatní zelenina dle snášenlivosti
Ovoce - se slupkou nebo semínky (hroznové víno, jahody,...)
Nápoje - sycené nápoje, alkohol, černá káva, čokoláda, silné kakao
Léčba
Chirurgická léčba se používá jen při komplikacích ucpání střeva nebo u píštělí. Jinak nemá valný smysl. Důvod je ten, že když odstraníme nemocný úsek, tak se zánět často objeví na místě jiném.
Spektrum používaných léčiv je široké a užívají se nejrůznější protizánětlivě působící léky a chemoterapeutika (kortikoidy, mesalazin...). Novinkou je použití tzv. biologické léčby*, která má své místo i v léčbě nádorů.
Abcesy a píštěle (důsledkem slizničních vředů) lze diagnostikovat počítačovou tomografií, ale užitečná může být i sonografie, magnetická rezonance, kontrastní vyšetření baryem a leukocytární scan. V léčbě se osvědčuje podání širokospektrých antibiotik a drenáž. Definitivní léčbou je chirurgická resekce ložiska včetně přilehlé části střeva.
Hodnocení článku
Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 3.16 bodů z pětiČtěte také:
MakrobiotikaPickles - kvašená zelenina
Veganství a odlišnosti ve stravování
Výživa podle krevních skupin
Výživa při zánětu ledvin
Diskuze
Moc, prosím o rady ve stravování u kolitidy. Děkuji a přeji pěkný den
04.10.2018 11:28Bez odstranění příčiny není trvalé vyléčení možné.
Bez vyřešení základní příčiny (zdroje) ulcerózní kolitidy nepřináší aplikace kortikoidů ani protizánětlivých léků (Asacol) trvalé výsledky. Příčinou kolitidy jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující autoimunitní reakce našeho těla, které následně napadají a poškozují naše vlastní tkáně. Konkrétně u kolitidy jsou takto postiženy tkáně tlustého střeva a konečníku. Příznaky chronické kolitidy jsou únava, bolesti břicha a konečníku, krev ve stolici, průjem, plynatost, nadýmání, zvýšená teplota, bolest kloubů, žlučové kameny a afty. Používám testy a měření, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si kolitidu sami během dvou měsíců trvale odstranili. Kontakt 608 155 338.
08.04.2018 11:52