Články
27.08.2009 - Iva Veselá
Nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6
Řeč dnes bude o omega-3 mastných kyselinách, protože jí ve stravě přijímáme málo, takže je čas na menší kyselinovou osvětu.
Co jsou ty omega-3?
Omega-3-nenasycené mastné kyseliny tvoří nezbytnou součást naší výživy, protože mají významné zdravotní účinky na celý náš organismus. Omega-3-mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob, blahodárně působí na mozek a kvalitu zraku, posilují imunitu, pomáhají v léčbě ekzému, akné, lupenky a jsou prevencí mnoha druhů nádorových onemocnění. Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit a musíme je tedy přijímat stravou. Do omega-3-mastných kyselin patří tzv. alfa-linolenová kyselina, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
K čemu jsou tedy dobré?
- prevencí srdečně cévních chorob
- schopnost bránit tvorbě krevních sraženin
- prevence infarktu myokardu a cévních onemocnění
- protizánětlivé
- zmírňují vznik Chronovy choroby, roztroušené sklerózy a artritidě
- u děti napomáhají k rozvoji mozkových funkcí
- snižují škodlivý cholesterol
- snižují krevní tlak
- blahodárný vliv na činnosti mozku
- snižují menstruační bolesti
- zmírňují společně s omega-6-mastnými kyselinami kožní poruchy
TIP
Jak sami vidíte, omega-3-mastné kyseliny jsou neuvěřitelný zázrak dnešní výživy v boji s mnoha onemocněními. I přesto, že jsou tak účinné, máme jich nedostatek a to vlivem nesprávně složené stravy. Pojďme se tedy podívat, kde se nacházejí a co se děje s naším organismem, když jich máme málo.
Nedostatek omega-3-mastných kyselin
- únava
- suchá pokožka
- časté nachlazení
- deprese
- bolesti kloubů
Odborníci doporučují:
- Zkonzumovat v průměrně 2 porce ryb/týden
- (losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs, sumec, úhoř a pstruh)
- Rybí konzervy doplnit kvalitním rostlinným tukem bohatým na omega 3 mastné kyseliny (tuk se při zpracování z ryb odděluje – minimální množství omega 3 mastných kyselin, nutno doplnit jiným zdrojem)
- Vaření na řepkovém oleji
- Přidávat lněný olej do salátů
- Preferovat kvalitní tuky rostlinného původu
- Zařazovat do stravy rostlinné margaríny, jimiž jsou o omega-3 mastné kyseliny obohacené
- Konzumace dýňových, lněných semínek a vlašských a sojových ořechů
- V krajním případě i doplnit ve formě potravních doplňků.
I přesto, že omega-3-mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, tak jejich nadměrná konzumace může způsobit mozkovou mrtvici, v důsledku nadměrného zředění krve. Také doporučuji přijímat tyto esenciální mastné kyseliny jen formou zdravého jídelníčku, nikoliv potravními doplňky.
Jak často jíte ryby? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Jablka a pektinKyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?
Minerály
Nebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali
Záhadná 'éčka'