Články

 

27.08.2009 - Iva Veselá

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 a 6

1813Y2Y.jpg

 

Řeč dnes bude o omega-3 mastných kyselinách, protože jí ve stravě přijímáme málo, takže je čas na menší kyselinovou osvětu.

 

Co jsou ty omega-3?

Omega-3-nenasycené mastné kyseliny tvoří nezbytnou součást naší výživy, protože mají významné zdravotní účinky na celý náš organismus. Omega-3-mastné kyseliny příznivě ovlivňují průběh kardiovaskulárních chorob, blahodárně působí na mozek a kvalitu zraku, posilují imunitu, pomáhají v léčbě ekzému, akné, lupenky a jsou prevencí mnoha druhů nádorových onemocnění. Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že si je naše tělo neumí vytvořit a musíme je tedy přijímat stravou. Do omega-3-mastných kyselin patří tzv. alfa-linolenová kyselina, eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

K čemu jsou tedy dobré?

- prevencí srdečně cévních chorob

- schopnost bránit tvorbě krevních sraženin

- prevence infarktu myokardu a cévních onemocnění

- protizánětlivé

- zmírňují vznik Chronovy choroby, roztroušené sklerózy a artritidě

- u děti napomáhají k rozvoji mozkových funkcí

- snižují škodlivý cholesterol

- snižují krevní tlak

- blahodárný vliv na činnosti mozku

- snižují menstruační bolesti

- zmírňují společně s omega-6-mastnými kyselinami kožní poruchy

 

TIP

Místo potravních doplňků si raději hlídejte správnou skladbu jídelníčku s častým příjmem ryb a ořechů - látky v nich jsou účinnější a levnější.

 

Jak sami vidíte, omega-3-mastné kyseliny jsou neuvěřitelný zázrak dnešní výživy v boji s mnoha onemocněními. I přesto, že jsou tak účinné, máme jich nedostatek a to vlivem nesprávně složené stravy. Pojďme se tedy podívat, kde se nacházejí a co se děje s naším organismem, když jich máme málo.

 

 

 

Nedostatek omega-3-mastných kyselin

- únava

- suchá pokožka

- časté nachlazení

- deprese

- bolesti kloubů

 

Odborníci doporučují:

  • Zkonzumovat v průměrně 2 porce ryb/týden
  • (losos, tuňák, makrela, sleď, sardinky, platýs, sumec, úhoř a pstruh)
  • Rybí konzervy doplnit kvalitním rostlinným tukem bohatým na omega 3 mastné kyseliny (tuk se při zpracování z ryb odděluje – minimální množství omega 3 mastných kyselin, nutno doplnit jiným zdrojem)
  • Vaření na řepkovém oleji
  • Přidávat lněný olej do salátů
  • Preferovat kvalitní tuky rostlinného původu
  • Zařazovat do stravy rostlinné margaríny, jimiž jsou o omega-3 mastné kyseliny obohacené
  • Konzumace dýňových, lněných semínek a vlašských a sojových ořechů
  • V krajním případě i doplnit ve formě potravních doplňků.

 

I přesto, že omega-3-mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, tak jejich nadměrná konzumace může způsobit mozkovou mrtvici, v důsledku nadměrného zředění krve. Také doporučuji přijímat tyto esenciální mastné kyseliny jen formou zdravého jídelníčku, nikoliv potravními doplňky.

Jak často jíte ryby? Podělte se s námi! v diskusním fóru!


Hodnocení článku

Článek nebyl ještě ohodnocen.


Čtěte také:

Nízkoenergetická sladidla 
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst? 
Vitamín K 
Vitamín P - flavonoidy 
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny