Články
29.05.2011 - Iva Veselá
Rizikové hrušky a španělské okurky
Server Svět-potravin.cz nás informoval o dalších rizikových potravinách:
Španělské okurky
Okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi enterohemorrhagické Escherichie coli, byly v minulých dnech dodány i do České republiky. Jedná se o salátové bio-okurky od německého dodavatele. Státní zemědělská a potravinářská informace obdržela tuto zprávu před několika minutami od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Z České republiky dosud nebyl hlášen žádný případ nákazy.
Okurky byly dodány české společnosti Country Life s r.o., Nenačovice, Beroun. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska.
Ústřední inspektorát SZPI nařídil na zítřejší ráno mimořádnou kontrolu a odebrání vzorků ve firmě Country Life. Dále vydal pokyn, aby byl pro předmětnou šarži produktu uložen zákaz uvádění do oběhu a pokud se tyto okurky ještě nacházejí v obchodní síti, aby byly okamžitě staženy. SZPI též zkompletuje seznam odběratelů, který poslouží hygienikům pro monitorování nákazové situace.
Hrušky s nadlimitním oxidem siřičitým
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem „Kandované hrušky“, šarže L: O 056, datum minimální trvanlivosti 1.10.2011, balení 150 g, téměř čtyřnásobné překročení maximálního limitu pro oxid siřičitý.
Kandované hrušky pocházejí z Číny. Do České republiky je přes Nizozemí dovezla česká společnost K-SERVIS PRAHA, a.s. Ta prodala 937,5 kg hrušek formou drobného prodeje bez fakturace. Dalších 362,5 kg výrobku dodala firmě České houby a.s., při jejíž kontrole inspektoři SZPI nevyhovující hrušky objevili. Inspekce nařídila stažení výrobku z obchodní sítě.
Kandované hrušky bývají běžně ošetřeny jemným postříkáním roztokem oxidu siřičitého – tzv. mlžením, nesmí však být překročeny maximální přípustné množstevní limity pro tuto látku. V nadměrné koncentraci totiž může představovat zdravotní riziko.
Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tento výrobek stále doma. SZPI nedoporučuje jejich konzumaci. Informace o případu byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na podobné výrobky upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 1 bodů z pětiČtěte také:
Klamavé filety ze IntersparuNadlimitní množství histaminu v sardinkách
Nebezpečná éčka
Potravinová policie: rozinky, zelenina Wok a mandle
TEST: Levné belgické máslo může mít za sebou až dva roky v mrazáku