Články
31.08.2009 - Iva Veselá
Pečivo ano, ale s mírou
Chléb byl, je a zřejmě i bude považován za nedocenitelnou potravu spojenou s dávnou minulostí. Chléb, voda a sůl se používali k přivítání hostů, chléb s vodou vždy patřil jako základní obživa. Chléb je vychvalován nade vše, ale jak je to s ním doopravdy?
Složení
Když se řekne pečivo, rozumíme tím nějaký výrobek z obilné mouky. Jenomže konzumace této potraviny se zvýšila na tolik, že ji můžeme lehce označit za jednu z hlavních příčin zdravotních problémů. Mezi ně se řadí civilizační choroby a obezita. Toto tvrzení se může zdát odvážné, ale vše si postupně vysvětlíme. Opravdu nakonec dojdeme k závěru, že pečivo není určitě dietní potravina nebo jinak řečeno – vhodná složky potravy člověka.
Příčinou je bílá mouka
Bílou mouku má ve zvyku používat mnoho žen v domácnostech, ale i v pekárenských společnostech se jí nešetří. Bílá mouka vznikne rozemletím zrna pšenice po odstranění otrub a klíčků, které jsou to nejcennější na pšenici. Obsahují řadu cenných látek, které by měli být na denním příjmu v našem jídelníčku. Z vydatné, nutričně cenné pšenice nakonec vznikne chudá, bezvýznamná složka – bílá mouka. Žádné minerály, zkrátka nic. Ne nadarmo ji Arnold Schwarzenegger označoval za „bílou smrt.“ V jeho jídelníčku se bílá mouka neobjevila nikdy, protože věděl, že není hodnotná.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Graham
V 19. století Silvestr Graham začal veřejnost upozorňovat na nebezpečí, které je spojeno s konzumací bílé mouky. Nově vzniklé grahamové pečivo nese jméno podle jeho názvu. Ale jaký „pšeničný průmysl“ se chce vzdát výroby pečiva z bílé mouky, když jim nese tolik peněz a je nejlevnější? Bohužel zde lidé opět myslí na jejich tržby než naše zdraví. Tehdy myšlenka nebyla přijata zrovna nejlépe, ale i tak se časem začaly šířit mezi pekárenskými výrobky druhy pečiva, které byly tvořeny celým nebo částečným podílem grahamové mouky.
Náhrada za celozrnné?
Za nějaký čas se škodlivost bílého pečiva postupně dostávala ne veřejnost. Diskuse o škodlivých škrobech, především koncentrovaných, byly nekonečné. Na to však zareagoval trh s nabídkou celozrnného pečiva. Bylo prezentováno jako zdraví prospěšné, s vysokým podílem vlákniny a zmíněných otrub. Ale ovšem je to zase chyták. Celozrnné pečivo bývá pouze s malým přídavkem grahamové mouky nebo je pro větší efekt posypáno lněným semínkem a nebo ještě nejhorší varianta, bílá mouka je pouze obarvena na hnědou, aby se chléb jevil jako zdravý. Někdy je pečivo tak hnědé, že se snad každý rozumný člověk musí zamyslet, že to přírodně není možné a uvědomí si, že je to něčím obarvené. Kdybychom provedli rozbor takového pečiva, zjistili bychom, že v těstu není ani stopa po celozrnné mouce. Je to opravdu smutné, když si uvědomíme, jaká je honba za penězi na úkor zdraví (a není to jen u tohoto případu s pečivem).
Trvanlivé pečivo a la toustový chléb
Další šílenost, která je vystavena na trhu. Trvanlivé pečivo nebo toustový chléb zní opravdu lákavě, ale zamysleli jste se, jak asi někdo může docílit trvanlivosti větší, než je normální, resp. „přírodní“? Zřejmě mnozí ani nekontrolují složení pečiva nebo možná není ani na obalech uvedeno. Ale skutečnost je taková, že toto pečivo bývá plné konzervantů a dalších umělých látek, které by neměly v pečivu co dělat. Kontrolujte proto složení baleného pečiva, než si jej koupíte. Zkontrolujte všechny éčka, přípravky ke zlepšení mouky, regulátory kyselosti, protihrudkující přípravky a další zlepšováky. Proč je třeba mouku vůbec upravovat nebo zlepšovat? Chléb má být zdravý a přírodní, ne směs bílé mouky a konzervantů!
Co tedy dělat?
Předchozí výčet stačí pro zhodnocení dnešního pečiva a myslím, že není co dodat. Jediné, co lze doporučit, je výrazné omezení pečiva z jídelníčku nebo si můžete péct chleba sami doma společně s nahrazením bílé mouky za žitnou, špaldovou, grahamovou apod. Pečivo se snažte konzumovat se zeleninou, což pomůže snadnějšímu průchodu střevem. Vyvarujte se kombinací chleba a mléčných výrobků, masa a marmelády. Ale co je především důležité, nahraďte zcela pečivo například rýží, pohankou, těstovinami, jáhly nebo kuskusem. Dalšími alternativami jsou například lněné placky, které jsou už běžně k dostání v pultech obchodů zdravé výživy.
Hodnocení článku
Hodnotilo 24 čtenářů průměrem 3.58 bodů z pětiČtěte také:
Co možná nevíte o kupovaném chlebuInspekce zakázala prodej sušených hrušek STILLA
Nadlimitní množství histaminu v sardinkách
Nebezpečný balený Madeland z Alberta
Tavený sýr Amore Toast - nebezpečná potravina
Diskuze
Johny, nesouhlasím s tím, že se nikdy nedělalo kvalitnější pečivo než dnes. Nedávno jsem četla velmi zajímavý rozhovor s pekařem, který tvrdil, že dnes už je problém na samém počátku výrobního procesu - v surovinách. Díky zrychlenému postupu při výrobě mouky, mu prý jeden a tentýž dodavatel dokáže poskytnout jednu a tu samou mouku v různé kvalitě a s různým množstvím lepku. Což se samozřejmě na výsledném pečivu podepisuje. Jsem laik, mlynáři a pekaři by to určitě vysvětlili lépe. A co se týká toho barvení, tak vlastní zkušenost - kdysi jsem si koupila plátky černého chleba, který chutnal doslova jak karamelky.
19.01.2013 10:43Johny, zabarvení bílé mouky karamelovým barvivem je dnes bohužel běžná záležitost. Chleby jsou nepřirozeně tmavé, což lze poznat na první pohled. Berčo, máte pravdu - celozrnné pečivo se nesmí označovat \"jen tak\" jako reklamní tahák. Musí splňovat kritéria určitého celozrnného podílu - a to se vždy bohužel neděje a spotřebitel je tak klamán.
11.02.2011 10:19Reaguji na příspěvek pana \"johnyho\", který dělá pekaře a diví se obarvení bílé mouky na HNĚDOU. Já osobně jsem se s obarveným pečivem již setkala. Netroufám si říci, zda byla obarvena mouka nebo přibarvené těsto, ale poté co jsem na vlastní oči měla tu čest vidět špatně zamíchané barvivo na krající chleba o kterém jsem se předtím domnívala, že je to tmavé pečivo, jsem toto evidentně pseudotmavé pečivo přestala kupovat. Pokud mi někdo bude tvrdit, že si mám připlatit abych jedla kvalitu a já na vlatní oči vidím, že jsem si připlatila za temné (doufejme že aspoň potravinářské!) barvivo nasypané do jinak pravděpodobně bílého pečiva, tak asi nebude nutné dlouho hádat do kteréhože otvoru bych výrobci doporučila si toto pečivo aplikovat. (Přesný název produktu a výrobce už si nyní nevzpomenu, ale ten chléb připomínal v jednom místě mramorovanou bábovku). S ohledem na to, že jsem vystudovala rostlinné biotechnologie, tak nejsem ani přívržencem BIO výrobků. A protože jíst něco musím, řídím se vlastním pocitem - jím prostě co mi chutná. Pokud se po nějaké potravině necítím dobře, pak se jí vyhýbám a do jídelníčku ji zařazuji jen vyjímečně. Trendy co je a co není takzvaně \"zdravé\" ale pečlivě sleduji. Souhlasím s Vámi, že BIO produkty jsou mediální bublina jak z lidí dostat více peněz, která zase splaskne hnedle jakmile se objeví jiná módní vlna.
26.05.2010 19:21Chtěla bych upozornit jen na jednu nepřesnost. Prodejci nesmí uvádět u pečiva název \"celozrnné\", pokud opravdu není. A je to tak. Když půjdete do supermarketu, skutečně celozrnné pečivo nenajdete. Místo toho uvidíte spoustu vícezrnných, sedmizrnných a jinak-zrnných výrobků. Problémem je, že klamání zákazníka zůstává, protože lidé si ten drobný rozdíl většinou neuvědomují...
05.02.2010 12:56blbost
dobrý den, docela by mě zajímalo, kde slečna nebo paní sebrala takové informace? bílá mouka obarvena na HNĚDOU???, nebo jenom posypáno lněným semínkem?, dělám pekaře už 20 let, nikdy se nedělalo kvalitnější pečivo. je jasné že domácí chleba nenahradíte konzumním zbožím, ale na druhou stanu i pitomá šumava je z kvalitních surovin. Myslím, že v článku nejde o nestranné posouzení nebo kvalitní recenzi, ale jen o reklamu na BIO. Pozor nemám nic proti bio produktům jen je to jenom medialní a moderní bublina
22.11.2009 23:52