Články
26.06.2012 - Iva Veselá
Listerie v Gothaji a plesnivé pečivo
Další případy zanedbané hygieny, plesnivého pečiva a bakterií Listeria v salámech. Kdy zákazníkům dojde trpělivost?
Plíseň na pečivu
Závažné porušení bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin zjistila inspekce v prodejně společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. na ulici Českolipská v Litoměřicích. SZPI při kontrole v pekárně provozovny nalezla celkem 64 rozmražených polotovarů chlebů, které byly viditelně napadeny koloniemi plísní.
Tyto produkty byly přitom připraveny spolu s jinými druhy polotovarů k rozpékání a následnému prodeji v oddělení čerstvého pečiva. Jedná se o Chléb kulatý se zářezy o hmotnosti 480 gramů, dodavatelem mraženého polotovaru je společnost Inter Europol Piekarna Szwajcarska S.A., Marki, Polsko.
Potravina byla na místě vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě a v souladu s nařízením Komise (ES) 178/2002 inspekce zakázala další uvádění do oběhu. Zároveň SZPI uložila společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. prověřit uvedené polotovary ve všech svých prodejnách.
Kontrola se uskutečnila na základě podnětu spotřebitele, který si zde zakoupil pekařský výrobek a týž den na něm zjistil přítomnost nežádoucích plísní. Nelze proto vyloučit, že se nejednalo o ojedinělý případ.
Plísně zpravidla produkují tzv. mykotoxiny, což jsou látky, které mohou vážně poškodit lidské zdraví.
Zandedbaná hygiena a listerie
Mnohé krajské veterinární správy se také přesvědčují při kontrolách výrobců i prodejců, že mají problémy s teplotou jak při výrobě, tak při prodeji masných a mléčných výrobků. Kontroly dále odhalily špatné značené výrobky, hygienické nedostatky i listerie v Gothaji.
Orgány státního veterinárního dozoru zjistily v Častolovicích (Královéhradecký kraj) ve výrobě překročenou teplotu hovězího a drůbežího masa o zhruba 10 °C, v Přelouči (Pardubický kraj) totéž u vepřového a hovězího masa a zároveň zde byly zjištěny hygienické nedostatky (nečištěné nože, osobní věci personálu na pracovišti apod.).
Podobné problémy byly zjištěny na Vysočině, ve výrobně polotovarů v Moravských Budějovicích – například teplota vepřových ocásků byla vyšší o 13 °C, ani drůbeží maso nebylo správně chladné a klobásy nebyly dostatečně označeny. V prodejně v Brně byla o 5 – 20 °C překročena teplota nebaleného drůbežího, vepřového a mletého masa.
Ze Zlínského kraje z Kunovic nařídila krajská veterinární správa vrátit 3 550 kg chlazeného drůbežího masa do Polska kvůli tomu, že teplota zásilky překročila normu o 5 °C. V Plzni v prodejně veterináři z KVS objevili špatně značené Spišské párky, a navíc tmavou tlačenku „teplejší“ o 10 °C.
V prodejně v Brně zjistili pracovníci Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj, že se zde prodávalo zmrazené maso a droby v plastových sáčcích bez označení a bez dokladu o původu.
Ve Středočeském kraji v Dolních Břežanech obsahovala Ostravská klobása drůbeží bílkovinu, aniž to bylo deklarováno na obale. V Pardubickém kraji byla zjištěna přítomnost listerií (Listeria monocytogenes) v 10 kg Gothajského salámu. Byla nařízena likvidace výrobku a samozřejmě sanitace provozovny.
Nařízená likvidace také čeká výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti. Například se to týkalo necelých 8 kg zakysané smetany francouzského typu v Praze na tržnici, 12 salámů v Náchodě (Turistický, Korzár, Poličan), přes 2 kg syrové grilovací klobásy v Jindřichově Hradci, 7,5 kg vakuované hovězí pleci bez kosti v Třinci, nebo jednoho šunkového vařeného salámu v Pardubicích.
"Spotřebitelé by si v v červnu i dalších teplých měsících měli dát pozor na teplotu potravin živočišného původu," říká Jiří Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy, " To platí i při přepravě domů a při následném skladování a zpracování v kuchyni."
Pro Bio-Life.cz: Svet-potravin.cz
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Nebezpečná éčkaNebezpečný balený Madeland z Alberta
Rada nad zlato aneb nejezte plesnivý ananas
Roztoči ve fíkách
Testované olivové oleje jsou na tom bledě