Články

 

09.02.2011 - Iva Veselá

Karcinogeny v potravinách

2019ZDF.jpg

(Buňky karcinomu)

 

Dioxiny dovezené z Německa ve vejcích a v mase hýbou společností, kontrolní úřady jsou zdrženlivé a uklidňují nás, že i když jste maso snědli, nic vážného vám nehrozí. Dioxiny ovšem nejsou jedinými jedy v potravinách, které do lidských žaludků nepatří.

 

Jsme to co jíme, jídlo je i to, čím se zabíjíme. Aby si spotřebitel, který si škodit nechce, mohl vybrat, měly by být „zdravé“, nebo ty zdravější potraviny jaksepatří označeny. A také laboratorně prověřeny! Samotná - byť i „pravdomluvná“ - nálepka uvědomělému spotřebiteli sama o sobě také nepomůže. Musí být z čeho vybírat. Výživu i potraviny můžete v případě zájmu konzultovat s výživovým poradcem na Food-Life.cz.

Zde jsou uvedeny látky, které jsou pro organismus nebezpečné:

 

Aflatoxin

Jde o produkt plísní jež produkují rakovinotvorný (kancerogenní) jed. I živočišné potraviny vyrobené ze zvířat krmených (částečně) plesnivým krmivem mohou aflatoxin obsahovat. Jed vyvolá zhoubné bujení a značně oslabuje funkci jater.

 

Acrylamid

Sloučenina je obecně považována za (potenciální) kancerogen. V poslední době byla prokázána v bramborových chipsech. Poněvadž chipsy na severní polokouli konzumuje denně skoro každý, jde o (potenciálně) velké nebezpečí.

 

Dioxin, který celou aféru odstartoval je jeden z nejúčinnějších jedů jaké lidstvo zná. Je to stabilní a odolná látka.Vzniká jako vedlejší produkt třeba při výrobě herbicidů, tedy svým způsobem jiných jedů. Čas od času „nedopatřením“ unikne, dostane se lidem do těla a je tu malá nebo i velká zdravotní katastrofa.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy, prevence rakoviny nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.


 

Dusičnany, dusitany, kuchyňská sůl

Jde o sloučeniny dusíku a kyslíku. Kuchyňská sůl je všeobecně známá. Uvedena je z toho důvodu, že v poslední době se množí pozorování, že příjem slaných jídel signifikantně zvyšuje riziko rakoviny, přednostně žaludku. Podobné platí pro dusičnany a dusitany.

 

Olovo

Ovoce i krmivo získané ze zdroje ležícího několik desítek metrů od frekventované silnice lze i dnes považovat za olovem zamořené.

 

Glutamát

Jde o nejedovatou látku užívanou běžně – v čínských restauracích často - jako zesilovač chuti. U citlivých jedinců však může jídlo s glutamátem vyvolat intenzívní bolesti hlavy a nevolnost. Někdy se mluví o „syndromu čínské restaurace“. Látka občas přispěje i k vyvolání astmatického záchvatu. Produkty pražení a grilování. Patří sem i kyselina glutamová vznikající při škvaření. Škodlivinou tedy může být pro civilizované tělo i „smažený prskající tuk“.

 

 

Hliník

Ten je v nerozpustné formě neškodný. Vysoká koncentrace byla v ČR objevena v jednom druhu čínských nudlí, které se proto ihned musely stáhnout z oběhu. Opravdu nebezpečné jsou rozpustné soli hliníku, které, když se dostanou do potravin mohou být zdraví škodlivé až jedovaté. Pak jde o velký malér.

 

Hormony, antibiotika, steroidy, přidávané do krmiv zvířat

Tyto látky přecházejí v různé míře do tkání zvířat a nakonec i do tkání konzumentů. Záludnost tkví v tom, že se do potravin dostávají takříkajíc načerno. Mohou vést k alergiím, resistenci na to či ono antibiotikum a možná i k nádorovému bujení. Totéž platí i pro látky jako jsou aromatizéry, barviva, a emulgátory, jejichž přítomnost v potravinách se sice (někdy/někde) deklaruje, ale které nepříznivý zdravotní účinek těch shora vyjmenovaných (skrytě) zesílí, což se všeobecně podceňuje.

 

Herbicidy, pesticidy, insekticidy

Chemicky i biologicky jde o skutečné jedy a kancerogeny. Dlouhodobé požívání potravin ošetřených shora uvedenými látkami vede k vyššímu výskytu rakoviny u spotřebitelů. I v tomto případě lze ohledně těchto látek konstatovat, že se lidstvo v rámci komerce samo pomalu otravuje.

 

Ryby, léky, antibiotika

Zbytky léčiv z nemocnic i z domácností se dostávají do řek. Kdyby se skutečně pravdivé detailní údaje o vzniku a složení potravin – zde konkrétně rybích výrobků - dostaly čitelně na obaly, nejdříve by se asi vyčistil trh, pak příroda a nakonec snad i „těla spotřebitelů“. Ve sladkovodních rybách se občas překvapivě prokáže přítomnost hormonů nebo antidepresiv a léků nezachytitelných čističkami.

 

 

Image: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Pro Bio-Life.cz : www.spotrebitel.net, MUDr. Rudolf Zemek


Hodnocení článku

Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 2.78 bodů z pěti


Čtěte také:

Dětská šunka - chyták pro maminky 
Falšované džemy z Polska 
Grilování - tuky a jejich rizika 
Nebezpečná éčka 
Pečivo ano, ale s mírou 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny