Články

 

17.02.2015 - Iva Veselá

Běžné návyky, které nás dělají smutnými

2620MGE.jpg

 

Naše životy se povětšinou skládají právě z návyků. Existují zdravé návyky, které nám pomáhají posouvat se úspěšně dopředu a každým dnem se stát silnějšími, ale existují i zvyky, které pro nás tak dobré nejsou. Někdy je třeba nám připomenout, abychom se zastavili a ochránili naše štěstí tím, že skončíme s nezdravým chováním.

 

Takže tady je seznam 7 běžných zdrojů každodenního utrpení, které vám mohou pomoci právě v boji proti nim a pomohou vám najít si cestu ke štěstí. V knize Můj osobní kouč, jejíž součástí je i systém získávání správných návyků se návyky zabýváme a přinášíme nástroje pro ty, kteří se rozhodli své návyky změnit. Jaké návyky mohou být příčinou našeho smutku?

 

1. Cítíme se uraženi tím, co lidé říkají

Vždy budou existovat lidé, kteří se budou snažit vás deprimovat nebo abyste měli ze sebe špatný pocit. Musíte ale pochopit, že je to jen a jen vaše volba, zda budete na jejich kritiku reagovat nebo jí necháte bez povšimnutí. Pokud se vám někdo pokusí ublížit slovně, je vysoce pravděpodobné, že právě oni sami hluboko ve svém srdci trpí. Zamyslete se nad tím: pokud je člověk sebevědomý, mentálně silný, dělá to, co má rád, a je spokojený se svým životem, přemýšlel by snad o tom, aby vás deptal? Nikoliv, protože silní lidé ostatní inspirují a povznáší, vždy se budou snažit spíše pomoci, než aby se snažili, abyste se cítili mizerně. Takže příště, až se vás někdo pokusí urazit, neberte to osobně. Pokud vás ale slova kritika skutečně zasáhnou, promluvte si o tom s blízkým přítelem nebo příbuzným, vymluvte se a co je nejdůležitější, odpusťte sami sobě za to, že jste této osobě umožnili, abyste se kvůli ní cítíli špatně.

 

2. Glorifikujeme význam slova "busy" „být zaneprádzněni“

Žijeme v rychle se měnícím světě, kde každý spěchá. Jsme naprogramováni tak, abychom si mysleli, že být „busy“ je něco, na co máme být hrdí. Ale nepřekročili jsme již náhodou hranici? Hranice mezi zaneprázdněností a šílenstvím je tenká. Mnozí z nás zapomněli, že odpočinout si je nezbytné pro pocit pohody a zdraví. Někteří téměř zapomněli relaxovat a neustále s sebou vláčí břemeno své zaneprázděnosti a pořád myslí na práci a různé každodenní úkoly. Pro naše zdraví je nezbytné, abychom také odpočívali. Tím se zlepší nejen kvalita našeho života, ale také kvalita naší práce. Malé přestávky každou hodinu při práci nám dávají příležitost osvěžit se a načerpat novou energii.

 

Zdravé a vyvážené recepty sestavené výživovým poradcem.

 

3. Negativní zdroje energie jsou běžnou součástí našeho každodenního života

Mnoho lidí nemá ani tušení, jak přesně jejich každodenní rutina ovlivňuje jejich myšlenky. Jsou natolik zvyklí na činnosti, které dělají každý den, že se zapomínají zastavit a přemýšlet o nich. Mnozí z nás se zapomínají ptát sami sebe, zda rituály, které děláme, jsou ve skutečnosti zdrojem pozitivní energie nebo důvodem našeho utrpení.

 

Pokud máte pocit, že jste neustále nešťastní, popřemýšlejte chvíli o tom, jak probíhá váš obvyklý den. Které části své rutiny byste chtěli změnit? S jakými lidmi se setkáváte a jaký z nich máte pocit? Jaké blogy / časopisy čtete a skutečně tím chcete trávit svůj čas? Je opravdu důležité se zastavit a popřemýšlet, jakými věcmi a myšlenkami si vymýváte mozek. Protože příběhy, které si každý den říkáme, formují, jak vidíme svět kolem nás a jak svůj život žijeme. Nezapomeňte si udělat čas na to, co vás baví, a trávit méně času tím, co vás sužuje a deprimuje.

 

4. Uvízli jsme v komfortní zóně

Jak všichni víme, zóna pohodlí je místo, kde se nic dobrého neděje, nic neroste. Je vysoce pravděpodobné, že zde nenajdete ani své štěstí. Uvíznout ve svém každodenním životě, procházet běžnými činnostmi každý den je cestou, jak se cítit nespokojený a smutný. Způsobem, jak vymanit z zóny pohodlí, je dělat něco, co je pro vás neobvyklé, co jste se ještě nezkusili, nebo z čeho máte strach. Každý týden udělejte jednu neobvyklou věc. Může to být cokoliv: od seskoku padákem až po objednání něčeho nového v restauraci. Počítá se cokoli, co je pro vás nové a rozbouří vám trochu krev.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

S komfortní zónou souvisí i pohodlnost ve vašem stravování. Lidé se odbývají fast foodovým jídlem, polotovary a hotovými jídly. Mohou být sebevíce kvalitní, ale nic nenahradí čerstvost. Čerstvá strava zkrátka zůstává v pozadí. Udělejte si denně 30 minut na to, abyste si připravili jídlo na druhý den. Pokud ho chcete mít rychle hotové a vystačíte si se stejným jídlem, přikládám tip na přípravu rychlého teplého oběda i večeře:

Oběd: kuřecí plátek (za 10 minut hotový), kuskus (stačí zalít vodou), zeleninový salát
Večeře: kuřecí plátek (již hotový z oběda), kuskus nebo žitný chléb, zeleninový salát.

Večeře bude prakticky stejná jen s tím rozdílem, že snížíte množství přílohy.

Iva Veselá, výživová poradna Food Life

 

5. Maska „vážnosti“

Berete-li život příliš vážně, můžete pociťovat větší strach, protože začnete analyzovat každý svůj krok. Pomalu se zapomenete umět bavit, smát se a relaxovat. Jak si pak chcete užít svojí životní pouť? Pokud začnete být na život zahořklí a přemýšlíte o světě jako nepřátelském místě, udělejte jednoduchý trik. Nalepte si na zrcadlo poznámku "Uvolni se!" Pokaždé, když se na ni podíváte, připomeňte si, že jste to vy, kdo dělá věci složitými a vážnými. Odhoďte závaží a podívejte se na život z jiného úhlu - jednoduššího a jasnějšího. Připomeňte si, co je pro vás opravdu důležité. Pokud budete trénovat každý den, stane se z toho váš zvyk a vy brzy zaznamenáte pozitivní změnu ve vás samotných.

 

6. Porovnáváme se s ostatními

Když soustředíte příliš mnoho času a pozornosti na to, co jiní mají, a vy ne, vydali jste se cestou velkého utrpení. Neustále srovnání se s ostatními může ve vás zanechat pocit závisti a hořkosti, protože se nezaměřujete na to, co je důležitější – vy sami. Až se příště přistihnete, že to zase děláte, vezměte si kousek papíru a tužku a napište 5 pozitivních věcí o sobě. To pozvedne vašeho ducha a umožní vám uvědomit si, že jste také úžasní. Je lidské občas někomu něco závidět, ale když se to stane, snažte se pochopit původ vaší žárlivosti. Zeptejte se sami sebe, co spouští tuto emoci - je to proto, že se váš přítel nedávno naučil nový jazyk, cestuje víc a právě dostal povýšení? Když se pochopíte, na co přesně žárlíte, nemějte vůči této osobě nenávist, ale zeptejte se jí, jak svého úspěchu dosáhla. Tímto způsobem budete vědět, kde začít, aby jste od života také získali to, co chcete.

 

7. Neustále žijeme budoucností

Pokud neustále plánujete a přemýšlíte, co uděláte dál, budete se pravděpodobně cítit mizerně a nenaplněně. Skutečnost, že neustále žijete budoucností, vás zbavuje možnosti, žít v přítomnosti. A nedovolujeme vám plně prožít to, co se děje právě teď. Takto se vám také nikdy nepodaří najít radost, protože ji budete vždy očekávat v budoucnosti. Asi budete pěkně naštvaní, až zestárnete a uvědomíte si, že jste vlastně nežili. Musíme myslet na to, že štěstí lze nalézt pouze v přítomnosti. Proč bychom si ho měli nechat ujít tím, že si budeme dělat starosti o budoucnost, nebo litovat minulosti? Zkuste si uvědomovat své přítomné emoce, činnosti a místa, které jsou právě teď. Žijte život nyní.

 

Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>

2523Y2R.jpg

Ponořte se do toho s námi!


Autor knihy Můj osobní kouč k dostání výhradně na www.mujosobnikouc.cz
Foto


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

4 dohody - Kniha moudrostí starých Toltéků 
Jak se zbavit nepotřebných věcí 
Jak si vyříkat všechno pěkně na ostro 
Nejkurióznější fóbie 
Nový partner tě ze srabu nevytáhne 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny