Články
21.05.2012 - Iva Veselá
Pochybení na farmářských trzích
Na farmářských trzích v Praze na Pankráci zjistili, že zde prodejce nabízel sice lahůdky, 30 kg různých francouzských klobásek, ale výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření, byly uchovávány v teplotě nad 35 °C. Podobně v Plzeňském kraji, na farmářském trhu ve Zbiroze, nabízeli 3 kg pařených a uzených sýrů obdobným způsobem při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci, a o době spotřeby a o teplotě uchování. Podobné to zde bylo u prodejce, který nabízel zhruba 10 kg různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0 – 5 °C, byla naměřena teplota 15, 4 – 19,6 °C.
V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo správně (vůbec) označeno. V Jihomoravském kraji zjistili též na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska (kromě polského původu žádné podrobnější označení). A u 18 kg pařených sýrů ze Slovenska, (Neshoda SK s. r. o., Senica a Syrex s. r. o. Zázrivá), nebyl doložen doklad o původu zboží.
Ve Středočeském kraji při kontrole v místě určení prověřili inspektoři krajské veterinární správy zásilku 80 kg Mnichovy klobásy z Polska (Zaklady Miesne Silesia SA, Katowice) a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.
Všechny případy jsou nadále v řešení. Základní verdikt bylo pozastavení a nepropuštění výrobků k dalšímu prodeji a zahájení správního řízení o uložení pokuty.
(foto)
Pro Bio-Life.cz: Svet-potravin.cz
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Kolik trávicích šťáv vyprodukujemeKonopná a lněná mouka - vyzkoušejte také!
MILKIN – značka s novou tváří
Mrtvé moře - co možná o něm nevíte
Ovocné tyčinky Bomubs natural energy