Články
25.08.2010 - Iva Veselá
Co ještě nevíte o mléku
Okolo mléka panuje spousta mýtů, tudíž mnozí váhají, jestli je zdravé ho vůbec používat. Vyloučili bychom tak jídelníčku mléko z kávy, pudinků, některých typů zákusků a všech mléčných výrobků. Pojďme si povědět 5 věcí o mléku, které je dobré vědět.
1
Co je vlastně mléko
Mléko je tekutina, která vzniká produkcí mléčných žláz například krav, koz, ovcí nebo buvolů. Z buvolího mléka se vyrábí pravá chutná mozzarella! Známé je také kobylí mléko, tzv. kumys, které je považováno za nápoj dlouhověkosti. Dbejte na výběr mléka, jehož původ musí být uveden na obalu.
2
Obsah tuku v mléce a trvanlivost
Mléka se dělí podle tučnosti a trvanlivosti. Známe mléka plnotučné (selské), polotučné a nízkotučné. Podle trvanlivosti je dělíme na čerstvá, která vydrží do 10 dní a trvanlivá (s prodlouženou dobou trvanlivosti), která vydrží 3 - 6 měsíců.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
3
Jak to bylo dříve
Dříve hospodáři mající krávu nebo kozu, musel mléko svařit, aby déle vydrželo. Používali na to speciální nádoby, ve které mléko vařili, ale museli hlídat, aby jim neuteklo z hrnce ven. Při vaření se vytvoří známý škraloup, který nechutná snad nikomu, hlavně dětem. Ne všude je škraloup odpornou věcí - v Bulharsku se ukládá do mísy a vyrábí se z nich přírodní sýr kajmak.
4
Co se z mléka vyrábí
Mléko je základní produkt pro smetanu, šlehačky, podmáslí, tvarohy, jogurty, máslo nebo sýry. Jejich výroba je vcelku věda. Přitom si přírodní sýr můžete připravit také doma: 2 litry mléka, 3 lžíce citronové šťávy pomalu ohřívejte v kastrolu těsně pod bodem varu (90 °C), aby mléko jemně pěnilo. Mléko odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a utěrkou a necháme 2 hodiny stát. Mléko se srazí a poté ho přelijeme do cedníku vyloženého plátěnou utěrkou. Mírně ho osolte, promíchejte a nechte okapat.
5
Mlékomaty
Určitě jste ho již někdy viděli - automat na mléko. Nachází se na cca 70 místech po celém Česku a mléko obsahuje minimálně 4% tuku. Chuťově i obsahově je bohatší a nesrovnatelné s kupovaným. Nemusíte se bát, že by toto mléko k nám procestovalo celou republikou. Do automatu stačí hodin 20 Kč, přiložíte plastovou nebo skleněnou lahev a za pár vteřin můžete popíjet výborné mléko.
Ministerstvo zdravotníctví ale všeobecné nadšení z mlékomatů poněkud mírní, protože tepelně neupravné mléko může způsobit zdravotní problémy. I proto je na každém přístroji cedulka, která upozorňuje na nutnost převaření načepovaného mléka.
Inspirace článku: Časopis Gurmán
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
BIO IKEABravo, šéfe!
Kolostrum a jeho účinky
Nové bioprodukty Amylon
Šokující rozhovor s bývalým ředitelem farmaceutické firmy