Články
05.05.2011 - Iva Veselá
Brambory pod slupkou
Jsou kulaté, rostou v zemi a spotřeba je v průměru 75 kg na osobu ročně, v EU o něco více, 80 - 100 kg na osobu - řeč je o bramborách. Dnes se na ně podíváme trošku detailněji a povíme si o jejich kladných i stinných stránkách.
Složení brambor
Brambory tvoří z 75% voda, 14 - 20 % škrob, obsahují 2,5 - 3% bílkovin, půl procenta celulózy a 1% minerálních látek a vitamínů. Je známo, že brambory jsou bohaté na vitamín C, který v největší míře získává občan ČR právě z brambor. Bohužel tento vitamín špatně snáší teplo (termolabilní vitamín), proto vařené brambory obsahují již pouhých 50% vitamínu C.
Zdravotně rizikové látky
Brambory nejsou to, co bývaly. V dnešní době v nich můžeme najít látky, které by v našem těle neměly co dělat.
- Solanin - objevuje se u typického zelenání brambor. Za standardních podmínek v bramborách není vůbec nebo pouze nepatrné množství. Nejvíce solaninu obsahují klíčky.
- Dušičnany - jedná se o rezidua hnojení, která mají schopnost vyvolávat změny na dusitany, což jsou toxické látky zatěžující ledviny.
- Rezidua - insekticidy, pesticidy
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Choroby a vady brambor
U brambor se můžeme potýkat s mechanickým poškozením jako je poškozená slupka. To by nám tolik nevadilo. Horší mohou být mikrobiální vady jako jsou mokré hniloby, hnědé hniloby (hnědé skvrny a plísně), suché hniloby (světlé skvrny) nebo kroužkovité hniloby (určitě znáte, když brambora vypadá na povrchu v pořádku, ale pod slupkou je tmavý mokrý kroužek).
Druhy brambor
Brambory můžeme nakoupit v několika různých označení:
- konzumní (ranné brambory - v obchodech do 30.8. a pozdní brambory - 1. a 2. jakosti)
- varný typ A - salátové (nerozvaří se)
- varný typ B - přílohové (nerozvaří se, ale jsou měkké)
- varný typ C - vhodné na kaše, jelikož se dobře rozvaří
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 2.5 bodů z pětiČtěte také:
Co ještě nevíte o mlékuKokosový cukr
Kolostrum a jeho účinky
Nové bioprodukty Amylon
Pochybení na farmářských trzích