Články
07.02.2009 - Iva Veselá
Citlivý zažívací trakt
Těm, kteří trpí citlivým zažívacím traktem, se doporučuje pročišťovací den s bramborovým nápojem.
Ten se připraví takto:
500 g brambor
2 l vody
1. Brambory uvařte ve vodě, kterou nesolte. Pokud použijete nové brambory, můžete je vařit ve slupce, ale před tím je důkladně promyjte.
2. Udělejte kaši naředěnou tekutinou slitou z brambor.
Přes den tento nápoj postupně vypijte.
Prospěšnost brambor
Brambory dokáží regulovat nízký cholesterol a snižují krevní tlak. Navíc obsahují vitamín A a jsou plné vitamínu C. Bohužel se kvůli tepelné úpravě mnoho vitamínu C vytratí. Dále brambory obsahují vitamín B6, který je prospěšný pro srdce a jsou dobrým zdrojem železa a mědi.
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Bulimie a její rizikaCholesterol
Jaterní nemoci - jak jim předejít
Léčba alergií a poruchy imunitního systému
Půst - očista těla
Diskuze
brambory
Dobrý den, Pavle, neznám nikoho konkrétního, kdo by bramborový nápoj zkoušel. Tato metoda není zřejmě tolik známá a já problémy se zažíváním nemám, takže to pro vás vyzkoušet nemohu:-) Brambory jsou vhodné proto, že obsahují draslík, který reguluje žaludeční kyseliny. Ve vařeném stavu jsou lépe stravitelné než například pečené nebo smažené. Jediné, na co si dávejte pozor, jsou nedovařené a syrové brambory, které naopak způsobují zažívací potíže. Dále je důležitá kvalita brambor a jejich uskladnění. Brambory potřebují tmu. Na světle zelenají a vytváří solanin, který vyvolává zažívací potíže. V lidové medicíně se proti potížím hojně používá syrová bramborová šťáva jako léčebný prostředek zažívacího traktu. Brambory jsou v tomto případě jemná zelenina, která pomáhá při kolikách, zkaženém žaludku, gastritidě a poradí si i se zácpou.
09.02.2009 09:46dotaz :)
Dobrý den Ivo, chci se zeptat, zda tuto metodu máte vyzkoušenou, nebo víte o někom kdo to postoupil. Díky
07.02.2009 18:04