Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Tuky a hubnutí
Jistě víte, že i při hubnutí jsou tuky důležité. Tuky jsou jednou ze základních živin, které tělo potřebuje. Samozřejmě že úplným vyloučením tuků zhubnete rychleji, ale zaprvé to není pro tělo moc dobré a zadruhé můžete opět rychle nabrat. Tělo totiž bude tuky postrádat a jakmile mu je doplníte, využije jich daleko více než normálně.
Tuky a mléčné výrobky
Dávejte si v jídelníčku pozor na mléčné výrobky, které se na první pohled zdají být neškodné. Je fajn si koupit nějaký jogurt, ale jestliže obsahuje ve 100 g až 8 g tuků, není to nejvhodnější volba. Spíše si jimi uškodíte.
Dalšími záškodníky jsou tuky v tvrdých sýrech i sýrech mazacích. A to ani nemluvíme o nezdravých množství solí, díky nímž jsou tyto sýry roztíratelné. Reklamy na smetanové sýry a ještě smetanovější sýry jsou možná lákavé, ale jejich složení je spíše odrazující. Takže opatrně s nimi a konzumujte je raději v malém množství.
Dobrou volbou z mléčných výrobků jsou kysané nápoje, kefíry a acidofilní mléka. Pomohou vašemu zažívání a ještě skvěle chutnají.
Tuky a maso
Zde je volba jasná. Nejvhodnější je maso kuřecí bez kůže a ryby. Nejdietnější ryby jsou například tuňák, treska a pstruh. Ty obsahují malé procento tuků. Občas nepohrdněte velmi zdravými sardinkami nebo makrelou. Obsahují více tuků, ale jsou pro tělo velice prospěšné. Ovšem nezapomínejte třeba jednou týdně sníst i trochu hovězího. Hovězí obsahuje železo a důležité aminokyseliny.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Tuky v olejích
V používání olejů se také držme stranou. Je důležité přidávat například olivový olej do zeleninových salátů pro uvolnění vitamínů rozpustných pouze v tucích. Nebo kdo je příliš hubený (což většině lidí nehrozí:), je dobré každé ráno polknout malou lžičku kvalitního olivového oleje.
Už konečně zapomeňte na smažená jídla nebo pečení na velkém množství másla. Při jídle máme na mastné smažené jídlo chuť, jenomže trpí náš krevní oběh, žíly, mozek…vše se jednoho dne projeví a potom vás ani nenapadne, že podíl na tom hrála životospráva. Bohužel pak bývá pozdě si něco připomínat o zdravé stravě.
Doporučené množství
Berme v úvahu rozumný kompromis. Nebudeme tuky házet za hlavu a jíst pouze suchou zeleninu, rohlíky a zrníčka. Ale vylučte ze stravy smažená jídla, zákusky a dortíky, tučné mléčné výrobky, velká množství másla atd.
„Dietní“ výrobky? Ruce pryč
Druhá strana mince jsou výrobky typu „light“. Mnoho lidí naletí na to, že budou jíst něco, co jim nepřidá moc kalorií. Odlehčené výrobky, které neobsahují cukr, obsahují naopak třeba více tuků a ke všemu jsou doslazovány umělými sladidly. Tělo umělá sladidla neumí zpracovat a láme si hlavu, jak je strávit a je z toho zmatené. V realitě to způsobí dlouhé trávení, možné zažívací potíže a spíše si přihoršíte než pomůžete. Zkrátka uměliny do těla nepatří.
Další výrobky light, které jsou naopak zcela bez tuků, se zdají být vhodnější. Ale dávejte si pozor na množství jednoduchých cukrů (mléčné nápoje a jogurty).
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
AKCE! L-carnitin 50000 mg (-40%)Hubnutí při léčbě warfarinem
Proč se vám nedaří zhubnout - 3 nejčastější důvody
Rizika rychlého hubnutí
Strach z posilování - tuky vs. svaly