Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Jahelník - přítel diety
(Foto)
Máte chuť na něco sladkého, ale bez spousty cukru a tuku? Máme pro vás skvělý tip – Jahelník. Jahelník je slazen pouze trochou medu, jinak je absolutně bez cukru. Neobsahuje také tuky, tedy nepočítáme-li ozdobu, a tou je lžička zakysané smetany. Naopak v sobě skrývá vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky…a chuť? Nemá chybu! Občas někde ochutnám nějaké dobré jídlo, které když sním, musím si ho hned připravit doma. Tohle je jeden z případů. Potěšte také své chuťové buňky, jahelník vám pomůže:-)
Jahelník
(použijte suroviny v BIO kvalitě, chutná daleko lépe)
250 g jáhel
2 vejce
rozinky
slunečnicová semínka
dýňová semínka
rýžové pukance
zakysaná smetana
2 PL medu
Jáhly vaříme ve vodě (200-300 ml) do změknutí, což trvá asi 10 minut. Přidáme špetku soli. Jestliže se voda vypaří, tak ji trochu přilijeme. Uvařené jáhly necháme několik minut odstát a počkáme, až vychladnou. Připravíme směs z obou semínek, rozinek a pukanců. Na toto množství jáhel připravte takové množství směsi asi jako obě spojené hrsti, šetřit nemusíte (cca 250 g). Surovin, které vám více chutnají, můžete přidat více.
Do vychladnutých jáhel přidáme 2 žloutky, med na doslazení a připravenou směs. Bílky, které nám zbyly, můžete i nemusíte našlehat a také je vmícháme do směsi. Toto „těsto“ přemístíme na malý pekáček nebo zapékací mističku. Zapékací formu vymažeme troškou olivového oleje, stačí kapka, kterou rozmažeme prsty.
Pečeme v rozehřáté troubě na 180° C po dobu 30-40 minut. Upečený jahelník poznáte podle zlatavého vršku.
Hotový jahelník dozdobíme nepostradatelnou zakysanou smetanou, která dodá jahelníku tu pravou chuť. Kdo není příznivcem smetany, může použít například javorový sirup.
Dobrou chuť!
Hodnocení článku
Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.54 bodů z pětiČtěte také:
Hubnutí a pitný režimJíst 5x denně - mýtus zbořen?
Obezita a jak bojovat
Proč a jak urychlit metabolismus
Tipy pro lednové dietářky
Diskuze
luksus:) Nemela jsem ryzovy pukance, pridala jsem tam hodne mrazenych merunek a jahod a jeste jedno vejce a meli jsme to k obedu s oslazenym smetanovym jogurtem. Bohate to stacilo pro tri a pul cloveka.Diky!
24.03.2011 10:30Dneska si dám jáhelník v menze a doufám, že to bude luksus.
14.09.2010 10:19