Články
17.01.2011 - Iva Veselá
Proč se nemá během jídla pít?
Také jste se už s někým dohadovali, zda-li je vhodné pít při jídle nebo ihned po něm? Je to v poradně poměrně častá otázka, takže na ni odpovím hromadně. Odpověď zní: "Během jídla nepít".
Jaký je důvod
Pokud jídlo zapíjíte tekutinou, může nastat několik situací:
1) pokud zapíjíte sousta vodou, nedáte si již tolik času s rozkousáním jídla a jednoduše větší kusy "spláchnete"
2) tyto velké kusy dráždí sliznice jícnu a zhoršují trávení (pro žaludek je přijatelnější samozřejmě mechanicky rozmělněná strava)
3) nerozmělněné sacharidy mohou vést k nadýmání
4) trávicí šťávy jsou lehce ředěny vodou, tudíž nejsou tak silné
5) jídlo v žaludku může být před natrávením žaludečními enzymy předčasně spláchnuto do tenkého střeva, což také zhoršuje trávení - další důvod pro poruchy trávení a plynatost
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží, kontaktujte výživového poradce.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.17 bodů z pětiČtěte také:
Co byste měli u chleba sledovatJsou všechny jogurty tak zdravé?
Pivo z více pohledů
Stravování budoucích maminek
Výmysly a skutečnosti - zvýší konzumace rybího masa vaši inteligenci?