Články
13.09.2011 - Iva Veselá
Je lepší nahradit čokoládu karobem?
Karob neboli svatojánský chléb se v poslední době stává hitem jako náhrada čokolády. Je v něčem než čokoláda výživově vhodnější?
O karobu
Strom karob má listy široké, tmavě zelené a jeho plody jsou dlouhé lusky, které dorůstají do velikosti až 30 cm. Karob (svatojánský chléb) je pojem, který má již dlouho historii. Karob je přímo stvořen jako zdravá alternativa čokolády. Karob neobsahuje žádné stimulanty jako kofein a theobromin, které naleznete v čokoládě. Karobový prášek může být náhradou kakaového prášku v každém receptu.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Výhody karobu
Karobový prášek obsahuje
- méně cukru než čokoláda
- o něco více bílkovin
- hořčík, vápník, železo, fosfor, měď, zinek, vitamíny A, B, D
- karob nezpůsobuje pupínkování pleti jako čokoláda
- vhodný při léčbě kašle a průjmů
Fakta
Energetická hodnota karobového prášku je podobná jako hodnoty samotných kakaových bobů, které rovněž obsahují celou řadu pro tělo významných látek.
Karobové tyčinky: na 100 g je obsaženo 2250 kJ, 7 g bílkovin, 57 g sacharidů a 32 g tuku, vláknina pektin (3g), zinek (3 mg), vitamin E (1 mg), vápník (260 mg). Je tedy vidět, že karobové tyčinky se od čokolády téměř neliší.
Závěr
Nahrazovat čokoládu karobem má smysl hlavně u těch lidí, kteří mají po čokoládě problémy zejména alergického rázu. Pokud bychom srovnávali energetickou hodnotu karobu a čokolády, je téměř stejná a při redukční dietě je karob ve velkém množství stejně tak nevhodný jako čokoláda. Čokoláda na rozdíl od karobu obsahuje asi 50 mg kofeinu na 100 g.
(Image)
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
Co to jsou enzymyJak potraviny působí na léky?
Jak správně číst obaly potravin?
Jak vybrat kysané a sterilované zelí
Využití celozrnné mouky