Články
24.02.2012 - Iva Veselá
Jak naložit s černou ředkví v kuchyni?
Černá ředkev obsahuje velké množství fytoncidů - látek s přirozeným antibiotickým účinkem, zejména v chřipkových obdobích velmi dobře působící na posílení imunity. Jako zelenina se pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané.
Zdravotní účinky pro organismus
Černá ředkev osahuje řadu životně důležitých látek. Vitaminu C v ní za syrova najdeme více než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Vysokému obsahu látek zvaných fytoncidy vděčí ředkev za své antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou i hořčičné silice obsahující síru. Právě jim totiž ředkev vděčí nejen za svou nenapodobitelnou štiplavou chuť, ale i za svůj blahodárný vliv na naše játra.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Využití v kuchyni
Černou ředkev můžeme samozřejmě konzumovat jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s málem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů. Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá.
Pomazánka z černé ředkve
černá ředkev
bílý jogurt 3-4%
Postup: Ředkev oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme černou slupku. Jemně nastrouháme a přidáme hustý jogurt (jogurt lze ještě nakombinovat se zakysanou smetanou light 8-11%). Směs můžeme dochutit oblíbeným kořením a podáváme namazané s celozrnným pečivem.
Černá ředkev obsahuje velké množství fytoncidů - látek s přirozeným antibiotickým účinkem, zejména v chřipkových obdobích velmi dobře působící na posílení imunity. Jako zelenina se pěstovala již před 4 tisíci lety v Číně, ještě o něco dříve ji pravděpodobně znali Egypťané.
Zdravotní účinky pro organismus
Černá ředkev osahuje řadu životně důležitých látek. Vitaminu C v ní za syrova najdeme více než v citrónech. Kromě něj obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Vysokému obsahu látek zvaných fytoncidy vděčí ředkev za své antibiotické účinky. Důležitou složkou jsou i hořčičné silice obsahující síru. Právě jim totiž ředkev vděčí nejen za svou nenapodobitelnou štiplavou chuť, ale i za svůj blahodárný vliv na naše játra.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Využití v kuchyni
Černou ředkev můžeme samozřejmě konzumovat jako běžnou zeleninu. Velice chutná je pokrájená na chleba s málem či sýrem anebo jako přísada do nejrůznějších salátů. Pro pravidelné užívání a nárazové čisticí kúry je však mnohem vhodnější šťáva z černé ředkve. Musí být ovšem 100% a čerstvá.
Pomazánka z černé ředkve
černá ředkev
bílý jogurt 3-4%
Postup: Ředkev oloupeme škrabkou na brambory a odstraníme černou slupku. Jemně nastrouháme a přidáme hustý jogurt (jogurt lze ještě nakombinovat se zakysanou smetanou light 8-11%). Směs můžeme dochutit oblíbeným kořením a podáváme namazané s celozrnným pečivem.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 3.8 bodů z pětiČtěte také:
Jak potraviny působí na léky?Nejčastěji kladené otázky
O těstovinách, rýži a luštěninách
Ono se řekne...jogurt...
Značky na potravinách - vyznáte se?