Články
24.09.2009 - Iva Veselá
Co je lepší, máslo nebo margaríny?
Mnoho lidí si jistě několikrát položilo otázku: co je pro zdraví lepší, živočišné máslo, nebo rostlinné roztíratelné tuky? Mám v kuchyni spíše používat floru, nebo AB máslo? Jak je to se sádlem, palmovým a kokosovým tukem?
Máslo
Máslo má velmi dlouhou tradici a používá se po staletí. Máslo je mléčný výrobek, který se vyrábí ze smetany a obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, 16% vody a zbytek tvoří sušina. V sušině je obsažena laktóza a bílkoviny.
Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin a chuť je dána obsahem mléčných bílkovin. V másle jsou obsaženy vitamíny rozpustné v tucích, a to hlavně, vit. A, D a E. Bohužel je v másle mnoho trans nenasycených mastných kyselin, a proto jeho konzumace je nevhodná pro lidi trpící vysokým cholesterolem a srdečními onemocněními. Zdravým lidem s vyváženým jídelníček by nemělo máslo uškodit. Máslo je vhodné spíše pro studenou kuchyni a nemělo by se používat při smažení.
Nutriční hodnoty ve 100g výrobku AB máslo:
Energie: 3100 KJ
Bílkoviny: 0,75 g
Sacharidy: 0,8 g
Tuky: 82,5 g
Vit. A: 887 mikrog.
Vit. D: 0,76 mikrog.
Vit. E: 2 mg
Margaríny
Prvotně sloužily margaríny jako levná náhrada másla. Dnes už jsou margaríny kvalitnější, jelikož se k výrobě používají výhradně kvalitní rostlinné oleje. Mnozí lidé si myslí, že margaríny jsou plné éček. Je pravda, že se při výrobě používají emulgátory, ale jedná se o stejné látky, které vznikají v lidském organismu při odbourávání tuků. Barviva, ochucující a aromatické látky, které se při výrobě do margarínů přidávají jsou přírodní nebo přírodně identické.
Složení mastných kyselin v margarínech je velmi dobré, a proto jsou margaríny ve výživě prosazovány, hlavně kvůli prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Většina rostlinných tuků se obohacuje o vitamíny A, E a D, některé výrobky i o vitamínů skup. B a omega-3-mastné kyseliny. Velkou předností roztíratelných tuků je nulový obsah cholesterolu, zatímco obsah cholesterolu v másle je vysoký. Další výhoda je, že jsou lépe roztíratelné, jsou vhodné na pečení i smažení a dají se v prodejnách sehnat i v light podobě.
Nutriční hodnoty ve 100g výrobku FLORA pro ACTIV:
Energie: 1300 KJ
Bílkoviny: 0,5 g
Sacharidy: 2,5 g
Tuky: 35g
Vit. A: 800 mikrog.
Vit. D: 7,5 mikrog.
Vit. E: 20 mg
Vit. B6: 5 mg
Vit. B12: 2,5 ug
Používání rostlinných roztíratelných tuků není zdraví škodlivé, ba naopak prospěšné. Jsou vhodné i pro děti. Máslo obsahuje více nasycených mastných kyselin a zvyšují hladinu cholesterolu, a tím i riziko srdečních onemocnění. Pro dietu jsou lepší margaríny, protože jsou nabízeny s obsahem tuku 25 – 80 %.
Kdo se nemůže rozhodnout, zda si na chleba namaže máslo nebo margarín, měl by vědět hlavně to, že všeho moc škodí. Nedopřávejte si ani velké množství margarínů ani másla. Bohatě bude stačit, když někdy použijete margarín a jindy zase máslo, a to v malém množství.
Sádlo na smažení
Pokud při smažení váháte nad vepřovým sádlem, tak jsou tu 2 aspekty, které se musít brát v úvahu - sádlo se sice nepřeškvařuje, ale na druhou stranu obsahuje velké množství cholesterolu a nasycených tuků. Kdo má cholesterol v pořádku a netrápí ho nadváha, může občas sádlo v malém množství při vaření použít. V opačném případě sádlo nedoporučuji ze zdravotních důvodů dnešní populace.
Kokosový a palmový tuk a cholesterol
Palmový a kokosový tuk jsou takovým neznámým a nejméně používaným tukem mezi ostatními tuky a oleji. V poslední době se dokonce často používá do sladkých pekařských biovýrobků a do biosušenek. Spotřebitele to může dovést ke klamu, že je zdravý, takže jak je to s ním?
Pravda je taková, že palmový i kokosový tuk neobsahují cholesterol, ale mohou ho zvyšovat...to je docela šalamounské. Oba dva produkty totiž obsahují velké množství nasycených tuků, které zvyšují hladinu cholesterolu tím, že stimulují játra k jeho větší produkci.
Zajímavá je ještě další věc - jestliže například vegani nebo vegetariáni používají POUZE palmový tuk jako "původce zvyšování cholesterolu", věřte nebo ne, hladinu cholesterolu budou mít v pořádku. Pokud by ale člověk konzumoval jeden z těchto druhů tuků + maso, máslo a jiné "cholesterolové produkty", tak hladina cholesterolu vylítne strmě nahoru.
Další články:
Jaký olej je vhodný na smažení?
Používáte máslo nebo margarín? Podělte se s námi! v diskusním fóru nebo přímo vše projednejte s výživovými poradci.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.38 bodů z pětiČtěte také:
Co je vláknina a jaké má účinky?Co to jsou enzymy
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv?
Jak si připravit miso polévku
Výmysly a skutečnosti - když jíte jablka, nepotřebujete lékaře?
Diskuze
Pravda a lez o colesterolu ci masle :
Pravda a lez o colesterolu ci masle : http://www.tlukotsrdce.cz/pribehy-pacientu/lzou-lekari-o-cholesterolu- Lidi, jezte stridme a prirozene, ano ciste oleje a maslo jsou zdrave a maji sve zastoupeni v jidelnicku.
10.11.2012 18:00Nedovedu si představit ovocný koláč s posypkou která by nebyla z másla nebo ovocné knedlíky polité máslem.Musím ale konstatovat,že je spousty sladkých dobrot,které nejsou kalorickými bombami.Stále se mám co učit a nad něčím přemýšlet ohledně stravování a začínám s tím hlavně něco dělat. A to díky všem informacím-stránky jsou super!
25.09.2009 10:04máslo
Používám jen za studna lisované oleje, takže máslo neřeším :)
24.09.2009 12:38