Články
03.10.2011 - Iva Veselá
Náhradní sladidla - seznámení
Jako náhradní sladidla označujeme všechny sladké látky, které jsou v potravinářství využívány pro slazení místo přirozených cukrů. Všechny tyto látky musí mít schválení použití. V tom jsou ve světe určité rozdíly. Nejsou to všechny sladké látky, protože některé sladce chutnající látky nemají příslušné schválení a ví se o jejich škodlivosti (např. stavosidy mají proliferační a kancerogenní účinek). Ve světě jsou schválena jak starší sladidla sacharin, cyklamát a asparatam, tak novější acesulfam K, sukralóza, alitam, neotam. Obvykle jsou tyto preparáty užívány v určitém poměru ve směsi. Schválená sladidla se rozělují na neenergetická, nízkoenergetická a diabetická.
1) Sladidla nízkoenergetická, neenergetická
Chemicky připravená umělá sladidla obsahující zanedbatelné množství energie jsou vyrobena chemickou cestou. Kromě sladké chuti nemají s cukrem nic společného. Nejsou zdrojem energie, proto neovlivňují glykémii. Především se jedná o aspartam, sacharin a acesulfam.
- Aspartam je kombinací aminokyseliny fenylalaninu a kyseliny asparágové. Nesmějí jej užívat lidé trpící fenylketonurií, jednou z vzácných odchylek metabolismu. Po zahřátí hořkne, proto není vhodný k tepelné úpravě. Aspartam je nejen ve světě, ale i u nás nejvíce používaným a nejdostupnějším sladidlem.
- Acesulfam K je odvozen od kyseliny octové. Je sice 200x sladší než sacharóza, ale má mírně nahořklou chuť. Akceptovatelný denní příjem acesulfamu K je na 0–15 mg/kg tělesné hmotnosti.
- Sacharin je 200–500 krát sladší než cukr, je chemicky podobný acesulfamu K, vstřebává se a znovu vylučuje v nezměněné formě močí. Není vhodný pro děti do tří let, pro těhotné a kojící matky. Sacharin je bílý krystalický prášek ve vodě špatně rozpustný, proto se častěji používá jako sodná nebo vápenatá sůl. Vyrábí se z kamenouhelného dehtu a většinou se používá v kombinaci s jinými sladidly.
- Cyklamáty (neboli soli kyseliny cyklohexylaminosulfonové) mají mnohem lepší vlastnosti než sacharin. Nejsou hořké, na světle neoxidují, v kyselém prostředí se nemění, mohou se tepelně upravovat, jsou poměrně dobře vylučovány ledvinami (nestráví se). Jsou asi 50x sladší než cukr, proto se jejich sladivost zvyšuje např. přidáním sacharinu.
- Sukralóza je jediným z cukru vyráběným sladidlem, které neobsahuje žádné kalorie ani sacharidy a je 600 krát sladší než sacharóza. Toto sladidlo dnes najdete v mnoha sycených nápojích.
- Neotam představuje v současné době nejsilnější sladidlo. Intenzita sladkosti je 700–13000x větší než u sacharózy.
2) Sladidla diabetická
Tento pojem je dnes prakticky totožný se sladidly nízkoenergetickými a neenergetickými. Klasickým čistě diabetickým sladidlem je sorbit, cukr, který nevede k vzestupu glykémie, ale jehož energetický obsah je stejný jako u cukru.
Ve výživě diabetiků se uplatňuje fruktóza a alkoholický cukr sorbit (sorbitol). Sorbit se vyrábí redukcí fruktózy. Tvoří bezbarvé krystalky sladké chuti, dobře rozpustné ve vodě. Sorbit je termostabilní, proto se může používat i k pečení a vaření. Nevýhodou jsou laxativní (projímavé) účinky.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Tip výživového poradce
Pro pacienty s poruchami metabolismu glukózy nebo během redukční diety je vhodné používat sladidlo Xylitol, které je vyrobeno z přírodních zdrojů. Glykemický index je 13, tudíž velmi nízký, navíc nenarušuje kyselost organismu, ani nezpůsobuje tvorbu zubního kazu. Takto vyrobený xylitol zakoupíte také v našem e-shopu.
3) Alternativní sladidla
Možnost omezení příjmu jednoduchých cukrů jako sladidel lze spatřovat v použití tzv. alternativních sladidel, veřejnosti neznámých. Vynikající je „amasaké“, což je fermentovaný oves, ječmen nebo rýže, „mochi“ (fermentovaná rýže) a „sladěnka“ z ječmene (dostupná ve formě hustého sirupu).
- Steviosid je získáván z rostliny Stevia (Stevia Rebaudiana). Je to tropická bylina rostoucí v Jižní Americe. Slouží jako přírodní sladidlo. Je 200 krát sladší než cukr, neobsahuje energii, je vhodná i pro diabetiky. Lístky steviany zakoupíte v obchodech zdravé výživy.
- Agávový sirup - přírodní sladidlo obsahující řadu minerálů a stopových prvků s glykemickým indexem nižší než 20. Agávový sirup v bio kvalitě zakoupíte v našem e-shopu.
- sirup javorový, kukuřičný, datlový, rýžový, apod. - tyto sladidla lze zakoupit v obchodech zdravé výživy
ČTĚTE TAKÉ: Stévie - rostlina sladší než cukr
Použité zdroje: E. Minddel, Nová vitaminová bible; Maughan, R.J. Burke, L.M. Výživa ve sportu, příručka pro sportovní medicínu, Odstrčil,J. Odstrčilová,M. Chemie potravin.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co ovlivňuje vstřebávání železa z potravyJak vybírat potravinové doplňky
L-lysin bojuje proti oparům
Unikátní spojení chlorelly a mladého ječmene
Vše o klíčcích a k čemu jsou dobré
Diskuze
sladidlo stevia
teraz je top sladidlo na trhu stevia: http://www.infinityobchod.sk/nahradne-sladidlo-es-sweet
31.03.2015 12:02Dobrý den,chcete-li najít zdravější sladidlo než je bílý cukr, můžete zkusit maltitol - cukernatý alkohol vyráběný ze škrobu. Má poloviční množství kalorií než sacharóza a také nízký GI. Neváhejte si o něm něco přečíst zde http://maltitol.cz/
29.01.2015 18:47Dobrý den, pokud hledáte dobrou náhradu za běžný cukr, zkuste xylitol. XYlitol je sladidlo přírodního původu, které má o 40% méně kalorií než cukr a navíc pomáhá předcházet kazení zubů. Více o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz
14.08.2014 17:40