Články
01.09.2009 - Iva Veselá
Těhotenství není legrace - vitamíny
Vitamíny rozlišujeme podle toho, jestli jsou rozpustné v tucích nebo ve vodě. Proto když sníte mrkev jen tak syrovou, tak se nezužitkuje vitamín A. Proto si mrkev připravujte nastrouhanou s kapkou oleje, oslazenou medem nebo třtinovým cukrem. Vitamíny rozpoustné v tucích jsou tyto:
Vitamin A - retinol
Je nezbytný pro zrak, zvyšuje imunitu a má antioxidační účinky. Hlavní zdroje vitaminu A jsou jednak v potravinách živočišného původu jako jsou játra, žloutek, máslo, mléko. Provitamín tohoto vitamínu je betakaroten, který se nachází v červené a žluté zelenině a ovoci.
Nároky na spotřebu vitamínu A během těhotenství nestoupají. Lze rovněž užívat multivitaminové preparáty pro těhotné, které jsou v tomto ohledu bezpečné.
Nedostatek vitamínu může způsobit rozštěp rtu a naopak nadbytek působí toxicky.
DDD= 0,8 mg.
Vitamin D – kalciferol
Vitamín D zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu. To znamená, že množství přijatého vitamínu D má vliv na vstřebání vápník i fosforu. Má rovněž vliv na imunitní systém. V těhotenství je nutný pro vznik kostní tkáně plodu a je nezbytný pro absorpci vápníku.
Hlavními zdroji vitamínu D jsou rybí tuk, játra, mořské ryby, žloutek a máslo. Vzhledem k nižší koncentraci vitamínu D v mateřském mléce je důležitá tvorba zásob plodu pro potřeby kojeneckého věku.
Nedostatek se projevuje nižším hmotnostním přírůstkem (osteomalcií) a deformity pánve. Nadbytek zplsbouje vyplavování vápníku z kostí a je ukládán v ledvinách a cévách.
DDD= 10 µg.
Vitamín E - Tokoferol
Je hlavní lipofilní antioxidační látkou, která chrání buněčné membrány před antioxidačním působením, tak zvanou lipoperoxidací. Spolupodílí se na prevenci aterosklerózy a tím snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Tokoferol má i významné antiagregační účinky. Jeho potřeba v organismu stoupá se zvyšujícím se podílem nenasycených mastných kyselin. Hlavními zdroji jsou obilné klíčky, rostlinné oleje, vejce a mléko.
Nedostatek se projevuje poruchami pdlodnosti a vznikem kardiovaskulárních chorob.
DDD= 14 mg.
Vitamin K
Jeho nedostatek se projevuje poruchami krevní srážlivosti. Hlavní zdroj představuje vitamin K, který je produkován střevní mikroflórou, v potravě je všeobecně rozšířený.
V těhotenství je nezbytný jako prevence krvácivosti gravidních žen a u plodu. Nedostatek se může projevit u novorozenců do 1 týdne života, kdy je nebezpečí vzniku tzv. hemorrhagické choroby, proto z těchto důvodu se všem novorozencům aplikuje vitamin K injekčně první den života.
DDD= 55-75 µg.
Dále jsou vitamíny, na jejichž rozpuštení stačí pouhá voda:
Skupina vitamínů B - viz. článek Seznámení s rodinkou vitamínů B
B1 - thiamin: DDD = 1,5 mg
B2 - Riboflavi: DDD 1,6 mg
B3 - Niaci: DDD = 18 mg
B5 - Pantothenová kyselin: DDD = 6 mg
B6 - Pyridoxi: DDD = 2,5 mg
B11 - Kyselina listov: DDD = 600 ug
B12 - Kobalami: DDD = 2,6 ug
Vitamín C
Během těhotenství je dostatečný příjem naprosto nezbytný. Hladiny vitaminu C v mateřské krvi klesají. Plod koncentruje vitamin C na úkor matky (jeho hladiny v jeho krvi jsou při porodu 2x až 4x vyšší než v krvi matky), proto je v těhotenství nutný zvýšený příjem vitaminu C.
Projevem nedostatku mohou být zduřelé dásně, jejich zvýšená citlivost a krvácivost, dále zvýšená vnímavost k infekcím a zhoršené hojení ran.
DDD = 110 mg
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
Jak naučit děti lépe jístJak pěstovat zdravé návyky u dětí
Na co myslet již před otěhotněním
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst?
Výživa v těhotenství