Články
24.08.2009 - Iva Veselá
Těhotenství není legrace - nabývání na hmotnosti
Jak je známo, placenta zabezpečuje přívod živin a dalších látek do prostředí, kde se plod nachází. Pokud organismus ženy nepřijímá dostatek látek, znamená to, že plod nemůže přijmout látky, které potřebuje. Výjimkou je vápník, kdy při jeho nedostatku v potravě jsou využívány zásoby z kostry matky, což může být příčinou úbytku kostní hmoty tzn. vyšší riziko osteoporózy.
Kolik jídla sníst?
V období těhotenství se zvyšuje potřeba energetického příjmu potravy. Je to především kvůli přírůstku tělesného tuku (zásoby), tkání a výživy plodu. V prvním trimestru (do 12. týdne) se energetický příjem nemusí zvyšovat, protože nároky plodu v tomto období jsou malé a energetická potřeba tedy příliš neroste. Ve druhém a třetím trimestru se doporučuje navýšit dávku jídla na dospělou ženu až o 300 kJ za 24 hod.
Není nutné se zbytečně záměrně přejídat v domnění, že je to pro plod nejlepší. Nejlepším měřítkem je přírůstek hmotnosti. Musíme brát v úvahu, že se na něm podílí voda v těle maminky, hmotnost plodu, hmotnost větší dělohy a prsní žláz, zvětšení objemu krve a tělních tekutin a nárůst tukové tkáně. Takže konečná hmotnost na konci těhotenství je optimálně mezi
10 - 12 kg.
Přírůstek hmotnosti
Optimální přírůstek hmotnosti během 2. a 3. trimestru u ženy by měl být 0,4 kg za týden, ženy s nižší hmotností 0,5 kg za týden a ženy s nadváhou 0,3 kg za týden. Během těhotenství by měla být ženám pravidelně kontrolována hmotnost během návštěv u gynekologa. Vysoký váhový přírůstek může být znakem vícečetného těhotenství a naopak nízký váhový přírůstek může být znakem zpomalení růstu plodu nebo odumření plodu.
Na rychlosti i konečném přírůstku se nepodílí jen výživa maminky a její počáteční výživový stav, ale i genetické předpoklady, věk, chronické onemocnění, užívání alkoholu, nikotinu drog a další faktory.
Zdravotní rizika
Nadváha nebo vysoké váhové přírůstky během těhotenství zvyšují riziko pro vznik tzv. gestačního diabetu, hypertenze, preeklampsie a trombembolických příhod. Další komplikací je vysoká porodní hmotnost novorozence a tím vyšší riziko císařského řezu a dalších komplikací v průběhu porodu nebo v poporodním období. U novorozenců je rovněž vyšší riziko nadváhy a rozvoje cukrovky.
Image: healingdream / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Chléb s kyselinou listovou pro nastávající maminkyNahraďte cukr javorovým sirupem
Nedostatečná výživa
Pozor na sušené ovoce, nejen u dětí
Výživa v těhotenství