Články
15.03.2011 - Iva Veselá
Jak na výživu a stravovací návyky u dětí
Výživových rad pro malé děti a dorostence není nikdy dost. Začít se zdravou výživou bychom měli už od narození, proto dejte svým dětem správné podklady, aby si do života osvojili správné stravovací návyky. Řeč bude o významu výživy pro děti, jak snadno získají špatné stravovací návyky, obecné zásady stravování a pro rodiče rada jak správně číst obaly potravin...
Význam výživy pro dětský organismus
Období dětského života od ukončeného prvního roku do šesti let je obdobím velkého rozvoje dovedností dítěte. V tomto stadiu života se člověk učí mluvit, rozvíjí se lokomoce a sociální vztahy v rodině a společnosti. Růst je v tomto období pomalejší a zvýšený zájem o okolní svět může mít za následek sníženou chuť k jídlu. Tím by mohl být omezen přívod energie a stavebních prvků pro zajištění životních funkcí pro růst a správný životní vývoj.
Získávání špatných stravovacích návyků
Rodiče se při podávání jídla dětem ze strachu o jeho dostatečnou kvantitu a ne kvalitu dopouštějí několika chyb:
- nutí dítě sníst celou porci, vzniká odpor ke stravě
- unavené dítě má špatnou chuť k jídlu
- jídla, která se opakují, nebudí u dětí zájem
- učí děti jíst ve ,,fast – foodech“
Obecné zásady stravování dětí
Rodiče by se tedy při podávání jídel měli držet těchto zásad, tzv. ,,Desatera výživy dětí“:
- nabízet jednu polévkovou lžíci na jeden rok věku od každého jídla
- dopřáte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež
- nenechat děti se přejídat, ale ani hladovět – jíst pravidelně 5 – 6 krát denně, velikost porce přizpůsobte jejich růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě
- dodávat dětem pravidelně kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží a rybí maso, luštěniny, cereálie)
- několikrát denně dětem podávat mléčné výrobky, přednostně polotučné
- upřednostňovat kvalitní rostlinné tuky a oleje před živočišnými tuky
- učit děti střídmosti v konzumaci cukrů, sladkostí a slazených nápojů. Sacharidy by děti měly přijímat hlavně z cereálií, ovoce a zeleniny
- nedosolovat již hotové pokrmy, sůl a solené potraviny dětem nabízet jen výjimečně
- naučit děti správnému pitnému režimu, měly by vypít alespoň 1,5 až 2,5 litry tekutin denně
- vést děti ke zdravému způsobu života vlastním příkladem
- pravidelně konzultovat zdravotní stav dítěte (hladinu cholesterolu, krevních tuků, krevního tlaku, nadváhu aj.) s jeho praktickým lékařem
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Pro rodiče a starší děti: čtení obalů potravin
Energie tělesným organismem přijatá by měla být rovna energii tělesným organismem vydané. Nevyužitá energie je v těle ukládána ve formě tuku a z malé části také ve formě krevního a jaterního glykogenu. Je měřena v kaloriích (kcal) nebo joulech. Joul je řádově malá jednotka, takže se užívá kilojoul (kJ).
TIP
Energetická hodnota dětské stravy by měla být složena z 10-15% bílkovinami, z 27-33% tuky a z 55-63% sacharidy. Doporučené denní dávky jednotlivých uvedených živin a energetická potřeba organismu jsou
uvedeny níže.
Množství energie v 1g živiny:
kcal | kJ | ||
1 kcal: | - | 4,2 | |
1 kJ: | 0,24 | - | |
Bílkoviny: |
4,1 |
17,2 | |
Sacharidy: | 4,1 | 17,2 | |
Tuky: | 9,3 |
38,9 |
Berme v potaz, že množství tuků by mělo pokrýt 20-30% celkového energetického příjmu. Chceme-li sobě nebo dítěti hlídat příjem tuků např. na 30 g denně, jistě si nebudeme dopřávat například čokoládové tyčinky, které ve 100 g obsahují přes 20 g tuků. To samé platí pro oplatky nebo i zapékané hrudkovité müsli, které v sobě lstivě skrývají až 18 g tuků na 100 g porci.
Ukázkový příklad
Jestliže Vám například váš nutriční poradce doporučí, že jídelníček vašeho dítka má obsahovat 6000 kJ, z toho 60 g bílkovin, 200 g sacharidů a 40 g tuků, tak mu jistě nepřipravíte k obědu následující:
100 g vepřové maso
nutriční hodnota je cca 1200 kJ (13g bílkovin, 22g tuků a 2g sacharidů) - a to nepočítáme, že maso nebývá vždy připravené na přírodno, ale pečené či smažené. Hodnota tuků by samozřejmě vzrostla.
+ 100 g těstovin
nutriční hodnota je cca 1450 kJ (10g bílkoviny, 1g tuky a 75 sacharidů). Zde nepočítám omáčku, která bývá obvykle kaloričtější. Hodnota tuků i sacharidů by tedy také vzrostla.
Lehce si spočítáme, že při nesmažené a neomáčkové formě tohoto jídla (vepřové masa na vodě a suché těstoviny) se dostáváme na celkovou energetickou hodnotu 2650 kJ, z toho 23 g bílkovin, 23 g tuků a 77 g sacharidů. K tomu si započítejme smažení, pečení nebo omáčku a jsme nad 3000 kJ, což tvoří 1/2 denního energetického příjmu dítěte. Neberu v potaz sladkosti, které děti sní téměř bezprostředně po jídle nebo slazené šťávy, u kterých si při pouhých 250 ml naženou dalších 450 kJ. Takže už vidíte, jak uváženě je nutné volit nejen potraviny, ale i porci, kterou dětem servírujeme.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Dinovy svačinky pro dětiChci mít dítě!
Jak pěstovat zdravé návyky u dětí
Počátky těhotenství a nevolnost - co jíst?
Těhotenství není legrace - výživa maminky v prvních dnech