Články
24.03.2009 - Iva Veselá
BIO tuřín a topinambur
(Foto)
Tyto dva druhy neobvyklé zeleniny také zatím moc nenašli v kuchyni uplatnění. Přitom je tuřín chutnější než brambory. Důležitý je i fakt, že lidé netuší, jak nevhodná je konzumace brambor (o tom někdy v příštím článku). Jistě obě zeleniny vídáte v obchodech, ale jelikož nevíte, jak se používají v kuchyni, tak si je nekoupíte. Není se čemu divit. Ale dnes se na ně podíváme blíže, seznámíme se jak s tuřínem, tak s topinamburem.
Jsem tuřín, chcete mě?
Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin. Jak vidíte, dají se s ním vyvádět pěkné kousky. Je to vynikající plodina pro oblasti se studným klimatem. V některých zemích se jí říká švédská ředkev, protože připomíná odolnost této zeleniny, a co se týče chuti, je lahodnější než brambory. Jedná se o robustní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovaných zelenin. Je chutným a vynikajícím doplňkem zimní stravy.
Zdravotní účinky a výhody
- obsahuje málo energie a žádný tuk
- velké množství vlákniny
- vhodné při redukčních dietách
- močopudné a krev pročišťující účinky
- vhodný při dně
- vysoký obsah vápníku ze všech listových zelenin (především listy)
Využití v kuchyni
Listy můžeme konzumovat syrové v salátech nebo vařit stejným způsobem jako špenát. Kořen nakrájejte na kostičky nebo kolečka a opečte si je jako pastinák nebo je přidejte klasicky do různých zeleninových směsí. Vyzkoušejte tuřín a brambory – výtečná kombinace!
Pro uvaření tuřínu musíme oloupat vrchní část pokožky, nakrájíme kořeny na kolečka nebo kostičky a vaříme je 30 minut. Před podáváním necháme tuřín okapat nebo ho osušíme v utěrce. Výborné jsou též zapečené plátky v troubě, potřené sójovou omáčkou či česnekem.
Topinamburová seznamka
Topinambur je nazýván jeruzalémským artyčokem. Nepochází z Jeruzaléma, ani nemá nic společného s artyčokem. Slovo Jeruzalém je zkomolenina z italského slova „slunečnice“ a artyčok proto, že hlíza připomíná chuť artyčoku svou ořechovou chutí. Topinambur je statná a vytrvalá rostlina, která pochází ze Severní Ameriky.
Zdravotní účinky a výhody
- nízkokalorický
- obsahuje vitamíny
- nerozlaďuje koncentraci krevního cukru, protože obsahuje tzv. inulin
- je tedy vhodný pro diabetiky
Využití v kuchyni
Hlízy můžeme ponechat uskladněné v zemi a vybírat je podle potřeby, až když je chceme použít v kuchyni. Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější. Hlízy při přípravě nemusíte namáhavě loupat – tedy jestli nechcete vařit jemnou smetanově bílou kaši. Jestliže používáte hlízu jako zeleninu, hned po vyjmutí z půdy ji vydrhněte kartáčkem a dejte vařit 20-25 minut do vody s kávovou lžičkou octa. Přidání špetky nastrouhaného muškátového oříšku dělá divy. Chcete-li dosáhnout neobvyklé chuti, zkuste to! Topinambur můžeme také smažit, péci, grilovat nebo dusit. A kdo nechce vařit, může ho jíst také samotný, je výborný.
Hodnocení článku
Hodnotilo 12 čtenářů průměrem 4.92 bodů z pětiČtěte také:
Billa uvádí vlastní značku Naše bioBIO dýně Hokkaido
BIO zakysaná smetana a tvrdý tvaroh
Mouky z Biomlýna
Nebojte se BIO obchůdků