Články
27.08.2013 - Iva Veselá
Kamut v našem jídelníčku
Kamut je prastará původní obilovina, o jejímž původu existuje několik teorií. Traduje se například, že zrnka kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci a do svého znovuobjevení v polovině 20. století.
Starodávné bohatství
Kamut je zvláštní v tom, že na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem tzv. hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderním zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.
Nutriční přednosti kamutu
Zrna kamutu mají stejný tvar jako běžné druhy pšenice, jsou ovšem minimálně dvakrát tak velká, mají v průměru o 30 % více bílkovin a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů. Obecně lze říci, že kamut je velmi zdravá cereálie.
Přednosti kamutu
- obsahuje o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice
- mimořádně vysoký obsah selenu, což je mnohem více, než u běžných druhů obilovin
- vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku
- posiluje imunitní systém
- obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků
- příprava je stejná jako u běžné pšenice, nemusíte si moc lámat hlavu s přípravou
- v ČR je většinou pěstován v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství
- není kontaminovaný typem moderní pšenice, neobsahuje GMO
Tip výživového poradce
Jedním z významných aspektů pěstování pšenice kamut je i skutečnost, že se jedná o plodinu maximálně vhodnou pro udržitelné zemědělství vzhledem k její schopnosti produkovat vysoce jakostní zrno bez nutnosti používat umělá hnojiva a pesticidy. Je tudíž vynikající plodinou pro organické zemědělství.
Pro sestavení jídelníčku při celiakii a dosažení vyváženého stravování kontaktujte výživového poradce!
Alternativa pro alergiky
Někteří pacienti s celiakií nevykazují alergii na kamut, některé studie uvádí, že pouze 30 % celiaků je alergických i na kamut. Kamut je nejméně alergizující potravina! Kamutové pečivo se tak může stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se běžně používá pšenice.
Využití v kuchyni
Kamutová zrna vyžadují 45-60 minut napařování ke změknutí. Ze zrn pak dále můžete připravit například:
- snídaňové kaše
- přílohu (namísto jakékoliv běžné přílohy)
- nápoje
- pečivo (z kamutové mouky)
Kamutový chléb (foto).
Kde kamut koupíme
Většinou kamut zakoupíte v obchodech zdravé výživy. U nás je jediným výrobce kamutového pečiva Country Life. V roce 2009 dokonce výrobek Ježek kamutový BIO získal 3. místo v ocenění Biovýrobku roku.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
BIO kozí mlékoGABA zelený čaj
Kuřátko jako od babičky je tady!
Nebojte se BIO obchůdků
Sasovský lovečák
Diskuze
brušná choroba
Rada by som vedela, čo sa rozumie pod pojmom brušná choroba? Ďakujem
16.04.2012 09:12