Články

 

27.08.2013 - Iva Veselá

Kamut v našem jídelníčku

2444ZDk.jpg

 

Kamut je prastará původní obilovina, o jejímž původu existuje několik teorií. Traduje se například, že zrnka kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci a do svého znovuobjevení v polovině 20. století.

 

Starodávné bohatství

Kamut je zvláštní v tom, že na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem tzv. hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderním zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.

 

Nutriční přednosti kamutu

Zrna kamutu mají stejný tvar jako běžné druhy pšenice, jsou ovšem minimálně dvakrát tak velká, mají v průměru o 30 % více bílkovin a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů. Obecně lze říci, že kamut je velmi zdravá cereálie.

 

Přednosti kamutu

  • obsahuje o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice
  • mimořádně vysoký obsah selenu, což je mnohem více, než u běžných druhů obilovin
  • vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku
  • posiluje imunitní systém
  • obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků
  • příprava je stejná jako u běžné pšenice, nemusíte si moc lámat hlavu s přípravou
  • v ČR je většinou pěstován v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství
  • není kontaminovaný typem moderní pšenice, neobsahuje GMO

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Jedním z významných aspektů pěstování pšenice kamut je i skutečnost, že se jedná o plodinu maximálně vhodnou pro udržitelné zemědělství vzhledem k její schopnosti produkovat vysoce jakostní zrno bez nutnosti používat umělá hnojiva a pesticidy. Je tudíž vynikající plodinou pro organické zemědělství.

 

2375Yjk.jpg

Pro sestavení jídelníčku při celiakii a dosažení vyváženého stravování kontaktujte výživového poradce!

 

Alternativa pro alergiky

Někteří pacienti s celiakií nevykazují alergii na kamut, některé studie uvádí, že pouze 30 % celiaků je alergických i na kamut. Kamut je nejméně alergizující potravina! Kamutové pečivo se tak může stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se běžně používá pšenice.

 

Využití v kuchyni

Kamutová zrna vyžadují 45-60 minut napařování ke změknutí. Ze zrn pak dále můžete připravit například:

  • snídaňové kaše
  • přílohu (namísto jakékoliv běžné přílohy)
  • nápoje
  • pečivo (z kamutové mouky)

 

Kamutový chléb (foto).

 

Kde kamut koupíme

Většinou kamut zakoupíte v obchodech zdravé výživy. U nás je jediným výrobce kamutového pečiva Country Life. V roce 2009 dokonce výrobek Ježek kamutový BIO získal 3. místo v ocenění Biovýrobku roku.

 

Chci se objedat do výživové poradny >>


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pěti


Čtěte také:

Biovíno po templářsku 
Česká biopotravina roku 2010 
Češi nakupují BIO stále více v supermarketech 
Nebojte se BIO obchůdků 
Rýžový olej 


Diskuze

nora H.

brušná choroba

Rada by som vedela, čo sa rozumie pod pojmom brušná choroba? Ďakujem

16.04.2012 09:12
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny