Články
27.08.2013 - Iva Veselá
Kamut v našem jídelníčku
Kamut je prastará původní obilovina, o jejímž původu existuje několik teorií. Traduje se například, že zrnka kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci a do svého znovuobjevení v polovině 20. století.
Starodávné bohatství
Kamut je zvláštní v tom, že na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem tzv. hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderním zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.
Nutriční přednosti kamutu
Zrna kamutu mají stejný tvar jako běžné druhy pšenice, jsou ovšem minimálně dvakrát tak velká, mají v průměru o 30 % více bílkovin a zvýšený obsah vitaminů E, B1, B2, fosforu, hořčíku, zinku, kyseliny pantotenové, mědi a komplexních sacharidů. Obecně lze říci, že kamut je velmi zdravá cereálie.
Přednosti kamutu
- obsahuje o 20-40 % více bílkovin než běžná pšenice
- mimořádně vysoký obsah selenu, což je mnohem více, než u běžných druhů obilovin
- vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku
- posiluje imunitní systém
- obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků
- příprava je stejná jako u běžné pšenice, nemusíte si moc lámat hlavu s přípravou
- v ČR je většinou pěstován v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství
- není kontaminovaný typem moderní pšenice, neobsahuje GMO
Tip výživového poradce
Jedním z významných aspektů pěstování pšenice kamut je i skutečnost, že se jedná o plodinu maximálně vhodnou pro udržitelné zemědělství vzhledem k její schopnosti produkovat vysoce jakostní zrno bez nutnosti používat umělá hnojiva a pesticidy. Je tudíž vynikající plodinou pro organické zemědělství.
Pro sestavení jídelníčku při celiakii a dosažení vyváženého stravování kontaktujte výživového poradce!
Alternativa pro alergiky
Někteří pacienti s celiakií nevykazují alergii na kamut, některé studie uvádí, že pouze 30 % celiaků je alergických i na kamut. Kamut je nejméně alergizující potravina! Kamutové pečivo se tak může stát výbornou alternativou pekárenských výrobků, při jejichž přípravě se běžně používá pšenice.
Využití v kuchyni
Kamutová zrna vyžadují 45-60 minut napařování ke změknutí. Ze zrn pak dále můžete připravit například:
- snídaňové kaše
- přílohu (namísto jakékoliv běžné přílohy)
- nápoje
- pečivo (z kamutové mouky)
Kamutový chléb (foto).
Kde kamut koupíme
Většinou kamut zakoupíte v obchodech zdravé výživy. U nás je jediným výrobce kamutového pečiva Country Life. V roce 2009 dokonce výrobek Ježek kamutový BIO získal 3. místo v ocenění Biovýrobku roku.
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Biovíno po templářskuČeská biopotravina roku 2010
Češi nakupují BIO stále více v supermarketech
Nebojte se BIO obchůdků
Rýžový olej
Diskuze
brušná choroba
Rada by som vedela, čo sa rozumie pod pojmom brušná choroba? Ďakujem
16.04.2012 09:12