Zdravé potraviny
Natto
Natto je sýr ze sojových bobů. V obchodech zdravé výživy ho najdete hned vedle tofu nebo tempehu. Je také vyroben ze sojových bobů. Jedná se o fermentované, uvařené sojové boby. Díky fermentačnímu procesu rozkládá sojové složité bílkoviny, a tudíž je natto mnohem snadněji stravitelné než samotné sojové boby. Jeho povrch je slizký a viskózní se sýrovitou strukturou.
Zdravotní význam natta
V asijských zemích natto slouží jako tradiční kondiment na rýži, přidává se do miso polévek a používá se zeleninovými pokrmy. Slouží také v tradiční východní medicíně, kde se využívá její jednoznačný trombolitický účinek. Mezi nejúčinnější komponenty "natto" patří fibrinolytický enzym "natokináza". Natto má schopnost enzymaticky rozpouštět krevní sraženiny, redukovat viskozitu krve a její schopnost srážení. Natto je určeno pro lidi s vyšším rizikem infarktu nebo mozkové mrtvice. Pomáhá lidem trpícím bércovými vředy. Zprůchodňuje cévy a zabraňuje trombózám. Pomáhá předcházet tzv. economy class syndromu (trombóza v důsledku dlouhých let).
(www.dia-potraviny.cz)