Zdravé potraviny
Kamut
Kamut je prastará původní obilovina, o jejímž původu existuje několik teorií. Traduje se například, že zrnka kamutu byla nalezena v roce 1949 v hrobce v egyptském Dashare. Do Egypta měl být kamut dovezen ve starověku Římany a poté se v malém udržoval mezi místními zemědělci až do svého "znovuobjevení" v polovině 20. století.
Kamut ® je prapůvodní druh pšenice, který na rozdíl od jiných druhů obilí neprošel procesem hybridace či genetických úprav. Díky tomu, že pěstování nebylo dotčeno moderními zemědělskými postupy, zachoval si kamut původní vlastnosti a vysoký obsah živin.
Přednosti Kamutu:
• je pěstován výhradně v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství, vždy je tedy v BIO kvalitě
• není kontaminovaný jakýmkoliv typem moderní pšenice, je bez obsahu GMO
• farmáři dostávají za své obilí spravedlivou cenu
• má mimořádně vysoký obsah selenu, mnohem více, než běžné druhy obilovin
• má také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, zinku a hořčíku
Více ve článku: BIO kamut