Domácí pekárna
Pirožky s tofu náplní
110 ml BIO mléka
3 PL olivového oleje
1 BIO vejce
½ ČL mořské soli
250 g BIO hladké mouky
50 g celozrnné mouky
2 ČL sušeného nebo ½ kostky čerstvého droždí
Náplň:
250 g najemno nakrájeného uzeného tofu
(můžeme použít i kuřecí maso)
1 cibule
4 stroužky česneku
3 PL protlaku nebo BIO kečupu
¼ ČL pepře
1 ČL mleté papriky
½ ČL oregana
½ ČL kmínu
mořská sůl
V pekárně necháme míchat suroviny pro těsto. Mezi tím si na pánvi osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a lisovaný česnek, přidáme tofu a smažíme společně za stálého míchání. Osolíme a přidáme připravené koření. Směs necháme vychladnout. Těsto rozválíme na tenko a vykrájíme kolečka o průměru asi 12 cm. Na každé kolečko dáme lžičku náplně, okraje potřeme vajíčkem, přeložíme napůl, okraje přitiskneme k sobě a stlačíme vidličkou. Pirožky položíme na plech s pečícím papírem a necháme je ještě 10-15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200°C asi 15 minut.