Domácí pekárna
Hrníčkový štrúdl
1 hrnek BIO celozrnné mouky (200 ml hrnek)
1/3 hrnku BIO pohankové mouky
½ hrnku rozinek
½ hrnku nahrubo sekaných vlašských ořechů
3 hrnky strouhaných jablek
3 PL olivového oleje
1/3 hrnku vody
třtinový cukr
skořice
sůl
Do pekárny nejdříve dáme vodu, olej a potom mouku, špetku soli a 1 lžíci třtinového cukru. Pekárnu nastavíme na program přípravy těsta a necháme ho zpracovávat po dobu 15 minut. Hotové těsto necháme v ledničce 1 hodinu odležet. Těsto potom rozdělíme do tvaru obdélníka. Navrch těsta položíme polovinu připravených jablek, rozinek a ořechů. Vše posypeme třtinovým cukrem podle potřeby. Sladká jablka nemusíme tolik sladit jako kyselá. Těsto podélně zavineme a konce těsta přimáčkneme k sobě, aby nám na plech nevytekla šťáva z jablek. Závin dáme na plech s pečícím papírem, potřeme ho rozmíchaným vajíčkem a vidličkou na několika místech propícháme. Štrúdl pečeme dozlatova.