|
|
Zaslal: 31.8.2009 13:14 Šetříme tukem |
Omezte viditelné tuky, tzn. málo másla, margarínu, tuku, oleje. Dávejte si pozor na skryté tuky v uzeninách, mase, mléce, v tučném sýru, smetaně, majonéze, koláčích, čokoládě a hotových pomazánkách. Zvykněte si připravovat jídlo bez tuku, volte tepelné úpravy, jako je grilování, dušení, vaření v pečící a hliníkové folii. Bez tuku můžete také péct v teflonové pánvi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zaslal: 18.9.2009 8:17 Tvarohové noky v rajčatové omáčce |
Ingredience
omáčka: 1 kg rajčat, 3 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, mletá paprika, svazek čerstvé bazalky, olej
noky: 500 g tvarohu, 5 lžic solamylu, 1 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, mletý bílý pepř, muškátový oříšek
dále: tvrdý sýr
Postup
Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme. Na lžíci oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčata pokrájená na kousky a pod pokličkou vaříme asi 15 minut. Máslo smícháme s moukou a zahustíme jím omáčku. Osolíme, opepříme, opaprikujeme a ještě chvíli povaříme. Odstavíme a vmícháme posekanou bazalku.
Všechny suroviny na noky důkladně promícháme. Dvěma lžícemi vykrajujeme větší noky a vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme asi 6 minut (podle velikosti, radši vyzkoušet).
Na talíři posypeme strouhaným sýrem a pepřem. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zaslal: 3.10.2009 21:16 Tuňáková pomazánka |
Tuňáková pomazánka
100g nízkotučnéto tvarohu, 150g tuňáka ve vlastní šťávě, 1 měnší cibule, petrželka, půl lžičky olivového oleje
Tuňák důkladně promíchejte s tvarohem, přidejte cibuli nakrájenou na jemno, přidejte olej a petrželku, sůl a pepř. Promíchat, podávat s celozrným pečeivem. Ozdobit ředkvičkou, okurkou, nebo rajčaty.
Pomazánka
Cibule 30 g 60 Kj
Olej olivový 3 g 111 Kj
Tvaroh 100 g 290 Kj
Tuňák ve vlastní šťávě 150 g 690 Kj
Celkem: 1151 Kj, B: 51 g, S: 7 g, T: 5g
Snídaně = 854 Kj (203 Kcal)
1 celozrná houska 65 g 728 Kj
20g pomazánky 81 Kj
1 rajče 45 g 45 Kj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|