Články
26.06.2014 - Iva Veselá
Máslo je prý zdravé - jak to tedy je?
Dnes vyšel další článek s titulkem, že je máslo vlastně zdravé. Jsem ráda, že se začíná zbrojit proti rostlinným margarínům a trans-mastným kyselinám, ale někdy mi přijde, že se lidem snaží více zamotat hlavu, než vysvětlit základní fakta a podat srozumitelný závěr. Závěrem ze článku vyplývá, že "všeho s mírou"...jak jinak :)
Zde je celý článek a níže uvádím shrnutí, co si z něj vzít.
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/340172-je-maslo-zdrave-vedci-vyvraceji-nejvetsi-omyl-svych-predchudcu.html
Ivo, je máslo zdravé?
"...Ano, nasycené tuky z másla jsou určitě lepší, než trans-mastné kyseliny z rostlinných olejů, ale důležité je celkové přijaté množství každé z nich..."
Tip výživového poradce
"Nasycené mastné kyseliny přítomné v živočišných produktech zvyšují při nadměrné konzumaci riziko srdečních onemocnění. Proto bylo máslo nahrazeno rostlinnými tuky, a tak se začaly hojně používat při výrobě řady pečiva nebo cukrovinek. Ovšem při tepelných úpravách rostlinných olejů vznikají trans-mastné kyseliny, které představují daleko větší zdravotní riziko, než nasycené tuky v živočišných potravinách."
Máslo nebo rostlinný tuk?
1) Volte proto v menším množství raději máslo než rostlinné margaríny.
2) Vyhýbejte se produktům, které mají ve složení rostlinné oleje a navíc je zřejmé, že prošly tepelnou úpravou - většina z nich nejsou tepelně stabilní a právě z nich pochází nežádoucí trans-mastné kyseliny.
3) Doma při vaření s rostlinnými oleji používejte ty, které obsahují vysoký podíl mono-nenasycených mastných kyselin (pokud olej údaj o těchto složkách nemá - nekupujte ho).
4) Omezte tepelné úpravy rostlinných olejů na minimum a používejte je spíše čerstvé.
5) Rostlinné tuky (tepelně neupravné) by stále měly tvořit minimálně 60% celkového příjmu tuků.
Krásný den všem a bez TRANS strašáků.
Máte dotaz nebo se k nám chcete objednat? Napište nám!
Ponořte se do toho s námi.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Agávový sirup pro zdravé slazeníMáte sklony k přejídání?
Semínka jak je neznáte
Základy vašeho jídelníčku
Zelenina a její druhy - víte o ní vše?