Články
01.02.2010 - Iva Veselá
Jaký je rozdíl v úspoře energie mezi indukční a sklokeramickou deskou?
Základní rozdíly mezi indukční deskou a klasickou sklokeramickou jsou tři: indukční deska je účinnější (litr vody na ní uvaříte rychleji, menší ztráty tepla), je alespoň třikrát dražší než sklokeramická a na vaření potřebujete nádobí s tzv. feromagnetickým dnem (materiál musí obsahovat železo). Jestli vaše stávající nádobí je vhodné, zjistíte snadno pomocí magnetu - pokud se bude hrnec a magnet vzájemně přitahovat, je hrnec vhodný i pro indukční vaření. Ale na skleněné nebo hliníkové nádobí zapomeňte.
Smysluplná investice
Návratnost investice se nedá přesně vypočítat - záleží na tom, jak moc budete vařit. Lze na to jít selským rozumem: pokud téměř vůbec nevaříte, nemá smysl investovat velké peníze do indukční desky. Pokud vaříte často a hodně, pak se investice časem vrátí. Zeptali jsme se jak výrobců těchto desek, tak i poradců v oblasti úspor energií. Zde jsou výsledky našeho snažení.
Z firmy Baumatic nám odpověděl Jozef Gibel, který se pokusil o orientační výpočet. Vycházel přitom z průměrné roční spotřeby energie na přípravu jídel v běžné domácnosti, která podle informací na www.domacidilna.cz je kolem 2,2 GJ, 600 kWh, nebo asi 2000 korun (při ceně 3,46 Kč/kWh). "Úspora energie indukce versus sklokeramika se udává od 33 - 45 %. Takže pokud vezmeme 2 tisíce Kč jako 100 %, tak roční úspora se bude pohybovat od 600 - 1000 Kč. Rozdíl ceny 4 plotýnkové sklokeramiky a 4 plotýnkové indukce je cca 15-20 tisíc Kč. Když k tomu připočteme cenu nádobí pro indukci cca 5 - 8 tisíc Kč, tak návratnost bude asi tak cca 20 let," vypočítává Jizef Gibel. Pokud vhodné nádobí máte již nyní, doba návratnosti se o to zkrátí.
I Juraj Krivošík ze SEVEn odhaduje, že návratnost bude v horizontu let. "Pro většinu uživatelů rozhoduje spíše otázka pohodlí a jednoduché obsluhy, než finanční návratnosti," říká Krivošík. Výhodou indukčních desek je to, že se o ně vy nebo vaše děti téměř nemůžete spálit. Deska je chladná, jediné, co je rozehřáté, je samotný hrnec.
Juraj Krivošík upozorňuje, že nezáleží jen na druhu varné desky, ale i na způsobu vaření. "Například vaření pod pokličkou a ve spravném množství vody má také vliv na úspory energie," říká Krivošík a dodává, že "vaření má jenom asi 1-2% podíl na celkové spotřebě energie v domácnosti, takže se nejedna o hlavní oblast úspor."
Juraj Krivošík odkazuje k materiálům Pražské energetiky, kde se čtenáři mohou více dočíst o srovnání vlastností sklokeramických a indukčních desek, viz PRE. Odtud také přebíráme graf, který zobrazuje dobu, za kterou je do varu uveden 1 litr vody a odpovídající spotřebu energie.
Za firmu Fagor nám odpověděl Jaroslav Holakovský, který nejprve na pravou míru uvádí názvosloví: "Předně je nepřesné rozdělovat desky na sklokeramické a indukční, protože vlastní povrch je prakticky ve všech případech tvořen deskou ze speciální sklokeramiky (odtud sklokeramická deska). Rozdíl je v tom, jaký je pod deskou zdroj ohřevu. Většinou to bývají tři základní systémy: odporová topná spirála (klasický ohřev), halogenové žárovky (vaření světlem) nebo indukční cívky (indukční ohřev)."
Podle jeho slov má největší účinnosti ohřevu právě ten indukční, protože teplo vzniká přímo a jen ve dně nádoby umístěné v indukčním poli cívek. Aby k ohřevu mohlo dojít, musí být nádoba z magnetického materiálu.
"Co se týká úspory energie, tak ilustrativní příklad by mohl být údaj uváděný výrobcem značky DE DIETRICH. Ten uvádí následující hodnoty při uvedení 2 litrů vody do varu z 20 °C na 100 °C," říká Jaroslav Holakovský.
Druh ohřevu | Příkon | Vyhodnocený výkon | Výkon/příkon | Doba varu |
Sklokeramická deska Klasik | 2,2 kW | 1,32 kW | 60 % | 9´ |
Sklokeramická deska indukční | 2,8 kW | 2,52 kW | 90 % | 4´46´´ |
Podobné údaje jsou prý uváděny i jinými výrobci.
Od Pavly Beláčkové ze společnosti Mora jsme se dostali krátkou odpověď, že cena provozu elektrického spotřebiče záleží na tom, jak je spotřebič využíván. Pavla Beláčková nám také poskytla další tabulkové srovnání různých druhů ohřevu (uvedení 1 l vody do varu):
Výrobek | Čas | Spotřeba | Účinnost |
Rychlovarná konvice | 3´25´´ | 114 Wh | 82 % |
Indukční ohřev | 4´10´´ | 141 Wh | 80 % |
Sklokeramika - Hi-light | 7´14´´ | 151 Wh | 52 % |
Plynový hořák | 8´50´´ | 253 Wh | 40 % |
Litinová plotýnka | 8´50´´ | 220 Wh | 47 % |
Mikrovlná trouba | 11´50´´ | 220 Wh | 60 % |
Závěr
Na závěr ještě vyjádření Jana Truxy z EkoWattu. I podle něho by indukční deska měla být úspornější, protože magnetickým polem se ohřívá přímo hrnec. "Kdežto sklokeramická deska funguje "jako klasický sporák", tj. odporovým ohřevem se ohřívá plotýnka, na níž je hrnec, a vlastní hrnec je ohříván přestupem tepla z plotýnky do hrnce. Zde velmi záleží, jak kvalitně hrnec sedí na plotýnce, protože když má nerovné dno, zhoršuje se přenos tepla," vysvětluje Truxa.
"U sklokeramické desky tedy máte ztráty tepla vedením z odporového drátu v plotýnce do plotýnky a dále do hrnce a dále ztráty tepla tím, že tím nechtěně ohříváte celý sporák včetně plotýnky, ale vy primárně chcete ohřívat jenom hrnec. Když hrnec odstavíte, plotýnka ještě chvíli hřeje díky zbytkovému teplu - to jsou také ztráty," říká Truxa. "Indukční ohřev tyto nevýhody nemá, ohřívá se přímo hrnec a zbytkové teplo je minimální (je to jen teplo, které přešlo z hrnce do sporáku)."
"Obecně se tvrdí, že je z výše uvedených důvodů indukční ohřev úspornější, ale o kolik, to je otázka k diskusi - a nebo lépe k nějaké studii, kde by se to změřilo. Je možné, že taková studie je, ale já o ní nevím. Pro vaši informaci některé prameny uvádějí úsporu 20 %, některé až 50 %. Jisté je, že úspora bude v desítkách procent," říká Truxa.
Ani nám se nepodařilo najít žádnou studii, která by se zabývala návratností investice do daného způsobu vaření. Jediné, co můžeme udělat, je tabulka s orientačními cenami možných vařičů. Nejde však o žádný reprezentativní průzkum trhu! Namátkou jsme vybrali tři internetové obchody a vyhledali nejlevnějšího zástupce vařičů. Kritériem výběru bylo, aby vařič měl 4 plotýnky a aby šlo o varnou desku, tedy ne celou troubu. Výrobky nebyly v žádné akci nebo ve slevě. Z tří cen jsme udělali průměr, můžete si tak udělat představu, jaké jsou cenové relace.
Zvažte, jak často budete vařit a v závislosti na účinnosti spotřebiče a jeho pořizovací ceně se rozhodněte, jestli se vyplatí investovat do úsporného, ale dražšího vařiče, nebo jestli bude vhodnou volbou něco levnějšího. Pokud budete vařit opravdu výjimečně, vystačíte i s nejlevnější variantou - přenosnou litinovou plotýnkou, kterou lze pořídit do 1 tisíce Kč.
Druh spotřebiče | Electrogarden (1/08) | Bílý market (1/08) | Electroworld (1/08) | Ceny průměr |
Plotýnková deska | 4000 Kč | 3100 Kč | 2400 Kč | 3200 Kč |
Plynová deska | 5000 Kč | 2490 Kč | 2700 Kč | 3400 Kč |
Sklokeramická deska | 5600 Kč | 5700 Kč | 5100 Kč | 5500 Kč |
Indukční deska | 25 000 Kč | 13 400 Kč | 15 800 Kč | 18 000 Kč |
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co je biodynamické zemědělstvíMáte ekologickou domácnost? - Spotřebiče
MŽP pomáhá školám třídit odpad
Nový americký prezident musí rychle prosadit zákon o ochraně klimatu
Proč elektřina zdražuje?
Diskuze
Do nového domu resp.do kuchyně jsem se rozhodla pořídit si plnou indukční desku,vaříme téměř denně a očekávám od ní jen to nejlepší. Po přečtení různých recenzí nebyla jiná volba i navzdory její vyšší ceny.
02.02.2010 14:03