Články

 

13.12.2011 - Iva Veselá

Advent a vánoční svátky zvyšují počty pacientů v ambulancích

2187NTQ.jpg

 

Boskovice/Brno – Koncem roku výrazně přibývá na ambulancích lidí se zánětlivým onemocněním močových cest a ledvin. Může za to časté podceňování vhodného oblečení a také nadměrná konzumace adventního a vánočního alkoholu. Lékaři také varují před potravinovými doplňky, které mnozí najdou pod vánočním stromečkem. Pokud jejich užívání není zkonzultované s lékařem, můžou vážně uškodit lidskému organismu.

 

„V tomto období je každoročně vyšší vzestup pacientů, kteří trpí zánětlivým onemocněním ledvin a močových cest. Nejčastější příčinou je prochladnutí. Lidé podcení teplé oblečení, zvláště teď, když je venku opticky teplo a vyrazí na adventní trhy. Tam vypijí alkoholické nápoje a přestanou vnímat pocit chladu,“ popisuje aktuální situaci lékař Stanislav Šurel z boskovické hemodialýzy.

 

Potravinové doplňky jako vánoční dárek může spíše uškodit

V posledních letech se stalo módou darovat pod stromeček potravinové doplňky. Tento dárek je darován s dobrým úmyslem, ale lidé často nedomyslí, jaké může mít následky.

 

„Je dobré se mít na pozoru před doplňky stravy vyrobené zvláště v asijských zemích nebo z řad lidových léčitelů. Doplňky na bylinkové bázi se mohou jevit jako prospěšné pro tělo, ale nemusí to být pravda. Vždy je nutné jejich užívání probrat s lékařem. Některé bylinky mohou v těle nemocného působit zcela opačným způsobem a mohou vážně poškodit vnitřní orgány,“ varuje lékař Šurel.

 

Lidé by měli zvážit výběr potravin na vánoční stůl

Lidé by měli být také pečlivější při výběru potravin na vánoční stůl. Podle lékaře Šurela by se měli zajímat, odkud potravina pochází a jaké je její složení. „Doporučuji upřednostňovat regionální potraviny, protože u nich máme jistotu původu. Navíc naše směrnice jsou mnohem přísnější než například v Polsku,“ upozorňuje lékař Stanislav Šurel.

 

Commservis.com, s.r.o.

Image: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Týdenní horoskop: 13.5. - 19.5.2013 
Týdenní horoskop: 15.7. - 21.7.2013 
Týdenní horoskop: 18.6. - 24.6.2012 
Týdenní horoskop: 25.2. - 3.3.2013 
Výpočet BMI 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny