Články
02.08.2011 - Iva Veselá
Zázvor: Lék, který může škodit
Zázvor je znám především jako koření. Nedávno dorazily na pulty prodejen zdravé výživy a do supermarketů čerstvé oddenky zázvoru. Lékárny nabízejí kapsle, sirupy či oleje s extrakty ze zázvoru. K dostání jsou zázvorové bonbóny, žvýkačky i pivo. A proč tolik pozornosti nepříliš vzhlednému oddenku? Pokud budete užívat zázvor s mírou, zbavíte se rýmy, nevolnosti či migrény.
Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba zčásti utlumila. Renesanci zažívá zázvor díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor neodmyslitelně patří. Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu.
Největší pozornosti se těší zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorem nebo zázvorem ve formě koření. Zázvor najdete běžně v nabídce supermarketů i obchodů se zdravou výživou. Zázvor je dostupný také v lékárnách jako potravinový doplněk (sirupy, kapsle apod.), ale tady mají větší popularitu např. hlíva, rakytník či echinacea, což jsou léčivé rostliny bez rizikových projevů. Opatrnost při užívání zázvoru je nutná a vyplývá z toho, že zázvor se nesmí užívat ve větším množství a není vhodný pro každého.
Zázvor obecný - bylina se zázračnými oddenky
Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli ztlustlým rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně. Ve složení hrají nezastupitelnou roli především terpeny (aromatické látky organického původu) – zingiberen jako součást silic zázvoru dodává typickou vůni, gingerol má na svědomí ostrou a výraznou chuť. Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, což je aromatická látka využívaná hojně v potravinářství a při výrobě parfémů. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné je, že některé z nich (např. zmíněný gingerol) mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Co je gingerol?
Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích. Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli, resp. pepři. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje.
Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace). Gingerol je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní).
V současnosti se zázvor v divoké přírodě prakticky nevyskytuje. Uměle je pěstován především v tropických oblastech, odkud pochází, ale rozšířil se i do domácností po celém světě. Zázvor můžete tedy vypěstovat i v českých podmínkách. Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunečního světla, dočkáte se „úrody“ a část oddenku můžete spotřebovat. Zázvorovník je ale rostlina, které musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i přes veškerou péči vykvete jen vzácně a oddenky většinou nedosahují velikosti běžné pro tropické oblasti. Cenné informace nejen o pěstování zázvoru naleznete například na těchto stránkách o zázvoru.
Sušený, čerstvý nebo kandovaný?
Zázvor se používá nejčastěji jako koření, tzn. sušený. Ať už jde o jednodruhové koření vhodné do slaných i sladkých jídel či kořenící směsi (například kari), kam se zázvor přidává, vždycky zázvor kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům něco navíc - pozitivně totiž ovlivňuje proces zažívání. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost.
V posledních letech si oblibu získávají i jiné formy než sušený zázvor – čerstvý zázvor či zázvor nakládaný. Čerstvý zázvor můžete kromě mnohostranného využití při vaření a pečení užívat jako „lék“. Strouhaný nebo krájený na plátky např. slouží k přípravě čaje (nachlazení, zažívací potíže). Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku. Zázvor lze nakládat do medu, cukru (kandování) i etanolu (extrakt). Zázvor se tak stává součástí nejrůznějších pochutin (bonbónů, lízátek či žvýkaček), ale také lihových nápojů a potravinových doplňků.
Kdy se zázvoru raději vyhnout?
Zázvoru se připisuje řada léčivých a zdraví prospěšných účinků. Ruku v ruce se superlativy se také objevují upozornění na uvážené užívání zázvoru, která vyplývají z možného předávkování či nevhodné kombinace s jinými léčivy. Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.
Doporučené dávky zázvoru
Dospělí
- Obecně by neměla denní dávka čerstvého zázvoru překročit 4 gramy (při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy).
- Při nevolnostech denně 2 – 4 gramy čerstvého oddenku (0,25 – 1 gram sušeného zázvoru), záleží na intenzitě potíží.
- V těhotenství 4krát denně 250 mg (kapsle).
- Zázvorový čaj porcovaný lze připravit několikrát denně (2 – 3krát), do odvaru z čerstvého zázvoru je doporučeno množství do 4 gramů na litr čaje (dle individuální snášenlivosti).
Děti
- Do dvou let není vhodné zázvor užívat.
- U dětí starších dvou let odpovídají dávky zázvoru přibližně třetině dávkování u dospělých (s ohledem na hmotnost).
Kdy zázvor léčí?
Prokazatelně zázvor pomáhá při nevolnostech (např. v těhotenství, při cestování), nemocech z nachlazení či zažívacích potížích. Často je také uváděno, že zázvor aktivuje oběhový systém a snižuje hladinu cholesterolu, a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami. Objevují se i vědecké studie, které se zabývají vlivem zázvoru na nevolnosti při chemoterapii, či přímo prevencí některých druhů rakoviny. Pozornost vzbudila schopnost zázvoru odbourávat tuk, a tak se stal zázvor součástí potravinových doplňků určených k hubnutí. V neposlední řadě se užívá zázvor při léčbě impotence.
Zázvor jako součást pokrmů a nápojů
Zázvor má citrusovou vůni a nezaměnitelnou pikantní chuť. Používá se do sladkých i slaných jídel a při tepelné úpravě se jeho chuť zjemňuje. Nezastupitelný je v asijské kuchyni (u nás především kuchyně čínská a indická). Zázvor doplňuje masité pokrmy stejně dobře jako cukroví, sušenky, perník či zmrzlinu. Používá se k přípravě pečených mas, ale i v tuzemsku oblíbených gulášů, k marinování rybího masa a zvěřiny. Tím, že ovoci dodává pikantnost, stal se oblíbeným přídavkem marmelád a džemů.
Zázvorový čaj
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vylouhovat a poté jej z čaje odstraníme, vylouhované kousky zázvoru nejsou určeny k požívání.
Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení).
Tip: Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.
Velkou tradici mají zázvorové nápoje. Asijskou specialitou je zázvorový čaj, zázvor ale vhodně doplňuje i běžné druhy čajů, dokonce můžete zázvor použít i pro přípravu kávy. V Anglii je oblíbené zázvorové pivo a víno. V tuzemsku dáváme přednost místní tradici, ale svařené víno je zvykem doplnit směsí koření, ve které by neměl zázvor chybět. Také mezi nealkoholickými nápoji mají ty se zázvorovým extraktem své místo. Zázvorová limonáda či zázvorový sirup pro přípravu sycených i nesycených nápojů si našel příznivce na celém světě a v poslední době i u nás.
Kosmetické přípravky a parfémy se zázvorem
Bohatě je zázvor zastoupen v kosmetických produktech, včetně parfémů. Zázvor obsahují zejména sprchové gely, koupelové oleje či šampony na vlasy, u kterých jsou vítány dezinfekční účinky i prokrvení pokožky. Ze stejného důvodu je poměrně často zázvor příměsí v čisticích krémech. Zázvor se objevuje ve složení také u krémů na ruce, masek na krk, dekolt a obličej.
Pravidelně po extraktech zázvoru sahají tvůrci parfémů. Zázvor najdeme prakticky u všech vyhlášených luxusních značek, a to buď v tzv. hlavě či srdci parfému. Zázvor je tedy to, co u mnoha parfémů ucítíte ihned po aplikaci, popř. vás vůně zázvoru provází i v následujících dvou až třech hodinách. Aromatického efektu využívají kromě parfémů i další výrobky se zázvorem, jako jsou například vonné svíce.
Image: africa / FreeDigitalPhotos.net
Image: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net
Pro Bio-Life.cz: Nazeleno.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 3.44 bodů z pětiČtěte také:
Barevné hrnce v kuchyni aneb veselé vařeníČechy nejvíce zajímá původ chipsů a gumových medvídků
Nevěřte mýtům o jogurtech
Pozor na vyhazování zářivek! Pokuta až 20 000 Kč
Tablety proti bolesti hlavy a zad už nepomáhají