Zdravé potraviny
Bio žitné vločky
Žitné vločky jsou vyrobeny speciálním technologickým postupem ze zrna žita ozimého. Obsahují vysoký podíl vitamímů skupiny B a draslíku, hořčíku, fosforu, síry. Žitné vločky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev, je živnou půdou pro střevní bakterie a snižuje glykemický index potravin.
Pro koho jsou vhodné?
Jsou vhodné při redukční dietě, pro sportovce (společně s ovesnými), rekonvalescenty
Použití
- vhodné jsou především na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků
- neupraveném stavu – samotné, můžeme ochutit oříšky, rozinkami, mandlemi, čokoládou, sušeným ovocem atd.
- ve formě müsli - smícháme s mlékem, jogurtem, zákysem, kysanou smetanou
- po tepelné úpravě – pro další výrobu např. pekařských směsí k přípravě těst, k sypání nebo obalování všech druhů pečiva, müsli tyčinek...
- ke kuchyňské úpravě – jako přílohy, zavářky do polévek, po rozemletí jako náhrada mouky, při pečení moučníků, slaného a sladkého pečiva, k nastavení karbanátků, k přípravě různých placiček atd.
Nutriční hodnoty:
1 385 KJ/100g
Bílkoviny 10,5%
Sacharidy 70%
Tuky 2%
Žitné vločky s rýžovým "mlékem"
Ingredience: 200 g žitných vloček,1 l rýžového „mléka" (připraveného ze sušeného rýžového nápoje), malá špetka soli, 2 lžíce ovocného cukru, Granko nebo skořice na posypání
Postup: Žitné vločky nasypeme do hrnce a zalijeme je rýžovým „mlékem", které jsme připravili ze sušeného prášku podle návodu na obalu. Přidáme špetičku soli, ovocný cukr a vše povaříme do změknutí vloček a vsáknutí tekutiny. Hotovou kaši rozdělíme do misek a jednotlivé porce posypeme Grankem nebo skořicí.