Zdravé potraviny
Vína BIO
Zjednodušeně řečeno – biovíno je víno vyráběné z hroznů získávaných z vinné révy pěstované podle pravidel ekologického zemědělství (dle Nařízení EHS/2092/91 o ekologickém zemědělství a Zákona 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství). Zpracování hroznů na víno probíhá bez používání šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Výsledkem je přírodní víno bez syntetických reziduí, jehož výroba proběhla od začátku do konce s maximálním ohledem na životní prostředí.
Vznik biovína
Ačkoliv průkopníky biovína byli již v 50. letech vinaři ve Švýcarsku a Německu, první větší vinice se objevily teprve počátkem 70.let. Zpočátku nepříliš vysoká kvalita, způsobená metodickými chybami a nezkušeností vinařů se brzy zlepšila. Dnes patří biovíno na trhu s víny k jednomu z nejrychleji se rozvíjejících segmentů.
Proč je o něj zájem
- zachovává si charakteristickou individuální přírodní chuť
- osobní seznámení s vinařem a s prostředím, ve kterém víno vzniká
- kupující zná příběh výroby biovína nebo daného biovýrobku
Biovíno je lepší
- Biovíno je bohatší v chuti a vůni a mnohem více se v něm projevuje tzv. „terroir“
- překvapí svou přírodní kořenitostí
- rozdíl pozná každý vinař, ale také neznalec
Jaká biovína můžeme zakoupit?
Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.
Zajímavé tipy
Pozornosti spotřebitele by nemělo uniknout jakostní biovíno Pálava od Abrlových z Pavlova, které je harmonické, kořenité a extraktivní s jemným tramínovým aroma. Obsahuje vyšší obsah kyselin s tóny po vanilce s kořenitou chutí. (jakostní víno Palava 2006, 0,75 l, cena: 168 Kč, www.biosfera.cz).
Také biovína z vinného sklepa Eben pana Vlastimila Peřiny z Lednice jsou speciální šlechtěné odrůdy, které jsou svou odolností a vlastnostmi vhodné pro produkci vína v biokvalitě. Zaujmout může například bílé víno Hibernal s nádhernou květinovou vůní a svěží, živou chutí se spoustou ovocných podtónů (Hibernal 2007 výběr z hroznů, 0,75 l, cena: 255 Kč, www.biokvalita.cz).
Pro fajnšmekry může být zpestřením oceněné víno Laurot s přívlastkem pozdní sběr 2006 od vinaře Miloše Michlovského z Rakvic (0,75 l, cena: 296 Kč, www.michlovsky.com), stejně jako jakostní Malverina 2004 (0,75 l, cena: 173 Kč, www.michlovsky.com).
Ke kvalitním a oceněným vínům patří i biovíno Naturvin 2006, výběr hroznů, od Františka Mádla z Velkých Bílovic. Jedná se o víno světle žluté až zelenkavé barvy s vůní lučních květů a muškátu, s pikantní kyselinkou, která dodává vínu svěžest.
Nemusíte se samozřejmě spoléhat na tuzemskou nabídku. Na trhu se vyskytují i specializovaní importéři, kteří dovážejí biovína z mnoha zahraničních destinací. Zajímavou nabídku nejrůznějších druhů biovín najdete například na stránkách firmy Porta Solis.
Kontakty na vybrané biovinaře
* Vlastimil Peřina, Vinný sklep Eben v Lednici na Moravě - biovína odrůd Malverina, Laurot, Hibernal. tel. 519 340 250, perinova@mpo.cz
* Josef Abrle z Pavlova, Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy - biovína odrůd Pálava, Muškát moravský, Cabernet Moravia, André, Ryzlink rýnský. tel. 519 515 394, josef.abrle@tiscali.cz
* František Mádl z Velkých Bílovic - biovíno Naturvin. tel. 602 780 364, malyvinar@slunce.cz
* Miloš Michlovský, Vinselekt v Rakvicích - biovína odrůd Laurot a Malverina. tel. 519 350 525, michlovsky@michlovsky.com, www.michlovsky.com