Zdravé potraviny
Umeocet
Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Na rozdíl od obyčejného octa (který je vhodný tak na úklid domácnosti) neničí krev a střevní mikroflóru).
Proč ho používat
- má silné neutralizační schopnosti
- obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě
- posiluje trávení a imunitu
- stimuluje funkci střev
Kdy pomáhá
- proti únavě a nevolnosti
- dodává energii a revitalizuje (na rozdíl od čokolády, která expanzuje a poté nastává útlum)
- při kožních problémech
- výborný pro sportovce - váže v těle vodu a dodává mu cenné látky
Použití pro léčbu
1-2 lžičky umeocta zředíme sklenkou vody a vypijeme.
Výhody oproti švestičkám
Tekuté ume prostředky mají proti švestičkám umeboshi tu výhodu, že se dostanou mnohem rychleji do dvanácterníku a do střeva a to jen s lehce změněným působením. Pevné ume produkty setrvají nějaký čas v žaludku, kde se jejich vliv působením trávicích šťáv pomalu snižuje.
TIP
Při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta. Pokud je to pro někoho moc silné, může si jej smíchat se šálkem horké vody pít po dobu trvání obtíží.