Zdravé potraviny
Rajský protlak
Bio rajské protlaky jsou jako každé jiné biovýrobky vyrobeny bez konzervantů, zahušťovadel a cukru, proto má silnou rajskou chuť. Rajčata pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Jako příklad uvedeme protlak značky Rapunzel. Rajčata použitá na výrobu tohoto protlaku uzrála ve slunečné Umbrii a po sklizni byla rychle zpracována. Výrobce protlaku totiž používá pouze plody, které vyrostly na jeho vlastní ekofarmě. Rajčata se tak nemusí po sklizni dálkově transportovat a výrobce má dokonalou kontrolu nad tím, jaké plody při výrobě používá.
Během šetrné přípravy si protlak uchovává přírodní chuť a vůni a hodnotné látky jako lykopen. Na rozdíl od běžných protlaků neobsahuje přidaný cukr ani zahušťovací látky a je balen ve skle.
Složení
Rajská jablka z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah sušiny 22 %.
Použití
Ideální základ rajčatových omáček na těstoviny, klasické rajské omáčky,rajské polévky a „dipů”, podklad na pizzu a součást marinád a zeleninových směsí.
Nutriční hodnoty
100 g obsahuje v průměru:
Energie 56 kcal / 240 kJ
Bílkoviny 3,6 g
Sacharidy 8,7 g
Tuky 0,3 g
Lykopen 42 mg
Caponata
Tento italský předkrm z lilku je vynikající začátek každého večírku (Recept z Bionebio.cz)
1kg lilku
1 lžíce mořské soli
1 lžíce bio olivového oleje extra panenského
2 hrnky nahrubo nasekaného řapíkatého celeru
3/4 hrnku nakrájené cibule
1/3 hrnku vinného octa
4 lžičky bio cukru naturala
3 hrnky bio passaty
2 lžíce bio protlaku
6 zelených oliv, vypeckovaných a nasekaných
2 lžíce kaparů
5 ančoviček v oleji
Lilek nakrájíme na 2cm velké kostky, na sítku zasypeme 1 lžící soli a necháme odkapat. Mezitím na troše olivového oleje mírně smažíme 15 minut celer s cibulkou a pak vyndáme. Použijeme velkou pánev. V té samé pánvi smažíme na troše oleje 10 minut lilek. Obojí pak přendáme do hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme 15 až 20 minut. Osolíme a opepříme dle chuti, necháme vychladnout a podáváme na zeleném salátu s krekry nebo bílým chlebem.