Zdravé potraviny
Pudinky
Na rozdíl od běžných pudinkových prášků neobsahuje bio pudink barviva a aromata. Skvělý bio pudink připravíme z bio kravského, kozího, sojového či rýžového mléka. Chutné obměny dosáhneme přelitím porce málo sladkého pudinku javorovým sirupem.
Použití
Na přípravu pudinku z jednoho sáčku použijeme půl litru mléka. Pudinkový prášek rozpustíme v šesti lžicích studeného mléka spolu se dvěmi lžicemi (dle chuti) Rapadury nebo přírodního třtinového cukru. Směs vlijeme do vařícího mléka a krátce povaříme za stálého míchání.
Značky pudinků
Pural, Amylon (pšeničný škrob, kukuřičný škrob, kakaový prášek min. 20%), Rapunzel
Rybízovo - tvarohový dezert
Recept je prvním vítězným příspěvkem v naší soutěži o Nejlepší biorecept roku 2008 (Biospotrebitel.cz)
Korpus:
200 g bio celozrnné pšeničné mouky
150 g mletých oříšků (lískové, vlašské,..dle výběru)
100 g bio ovesných vloček
1 vejce
2 lžíce bio olivového oleje
2 lžíce medu
100 g zakysané smetany
Náplň:
1. vrstva:
500g čeveného rybízu hrst sušených brusinek
3 bílky špetka soli špetka mleté skořice
80 g bio třtinového cukru
100 g mletých oříšků (dle výběru) hrst bio ovesných vloček
2. vrstva:
500 ml měkkého tvarohu
bio pudink v prášku
bio třtinový cukr na doslazení
Ozdoba:
hořká čokoláda ( min. 70% )
několik kuliček červeného rybízu
Postup:
1. Nejprve připravíme korpus. Bio celozrnnou pšeničnou mouku promícháme s mletými oříšky a bio ovesnými vločkami. Poté rozmícháme olej, vejce, zakysanou smetanu a med a a přidáme k připravené směsi sypké a vypracujeme hladké těsto. Pokud se těsto lepí nebo je příliš řídké, stačí přisypat několik gramů mletých oříšků a zaprášit hrstkou mouky.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím vymazanou rozevírací dortovou formu o průměru asi 24 cm. Vytvoříme okraje asi 3 cm a poté dáme vystlanou formu chladit asi na 20 minut do lednice. Mezitím předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia ( horkovzdušnou na 180 ).
3. Tvorba 1. vrstvy: V horké vodní lázni ušleháme bílky, sůl, skořici a bio třtinový cukr, aby se všechny ingredience spojily. Poté přimícháme omytý červený rybíz, bio ovesné vločky a rozemleté oříšky. Vzniklou hmotu na neseme na těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 35 - 40 minut.
4. Tvorba 2. vrstvy: Uvaříme bio pudink podle návodu a necháme zchladnout. Do velké mísy dáme 500 ml tvarohu, bio třtinový cukr a mírně ušleháme ručním mixérem. Poté přidáme vychladlý pudink a vyšleháme do hladké hmoty. Tu nanášíme na minimálně hodinu vychladlý upečený dort.
5. Na závěr nastrouháme čokoládu na velké hobliny a posypeme jím povrch dortu a ozdobíme kuličkami čeveného rybízu. Hotový dort dáme na 24 hodin do lednice, aby tvarohový krém řádně zatuhl a dort se hezky rozležel.