Zdravé potraviny
Pohanka
Významným zdrojem rutinu je pohanka. Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě, kde se této látky vyskytuje největší množství. Pokud tedy hodnotíme % rutinu v jednotlivých částech pohanky, nejvýznamnější je čerstvá nať, na druhém místě je čaj, dále slupky a nakonec semena. Semena pohanky navíc obsahují lehce stravitelnou bílkovinu a tím poskytuje vynikající plnohodnotnou stravu. Živiny se v pohance nacházejí ve vhodném poměru.
Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench)
K odstraňování slupek se používá dvou technologických postupů. Mechanický postup je založen na obrušování nažky. V tomto případě jsou zachovány původní chuťové i výživné hodnoty pohanky. Při termickém postupu odstraňování slupek dochází k napařování horkou párou a následnému prudkému sušení. Přitom slupka praskne a kroupa vypadne. Nevýhodou je však chuťová a hlavně výživová újma vlivem vysoké teploty. Mechanicky loupanou pohanku poznáte podle růžovo zelené, světlé barvy, termicky loupanou podle barvy tmavé až hnědé.
K čemu se používají pohankové slupky?
Pohankové slupky se používají na přípravu čajů a odvarů, jako náplň do polštářů.
Co obsahuje
- uvedený rutin
- vláknina
- železo, draslík, fosfor, měď
- vitamíny
Vhodná pro
- celiaky
- sportovce
- rekonvalescenty
- těžce pracující
Použití
- příloha
- do polévek
- kaše, pomazánky
- knedlíky, halušky
- lívance, pudinky
- polenta
Pohanková mouka je vhodná na zcela běžné vaření a pečení, ale také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti. Pohanka dodává silnou, teplou až prohřívající energii. Je proto vhodná především pro stravování v zimním období a pro tělesně a těžce pracující lidi.