Zdravé potraviny
Pickles
Pickles je kvašená zelenina, která bývá velmi často součástí makrobiotické výživy. Má již tisíciletou tradici. Pickles slouží jako doplněk k různým pokrmům, jelikož podporují chuť k jídlu a napomáhá trávení. Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, meruňky, švestky, ředkvičky, tuřín, ředkev, losos, sledi nebo sardinky. V obchodech se zdravou výživou většinou najdete klasické pickles se základem ze zelí, cibule a mrkve.
Léčebné účinky a vlastnosti
- podporuje chutě k jídlu
- při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
- vytváří zdravou střevní mikroflóru
- zdroj minerálů
- posiluje krev imunitu
- nadrobno nakrájená zelenina = více jin, kusy zeleniny = jang
Tipy
Jangové pickles
Tímto způsobem připravíte kvašené zelí s jangovou energií. Zelí smícháme se solí, můžeme přidat kmín, cibulku a dobře promícháme. Dále navrch položíme talíř s těžkým závažím. Nádobu se zelím umístíme do chladného místa a necháme kvasit několik měsíců. Dávejte pozor na příliš ledová místa, protože voda v zelí stoupat přestane.
Jinové pickles
Zde nepoužíváme zelí, ale oschlou zeleninu, kterou nakrájíme na kusy a dáme do sklenic. Můžeme k ní přidat různá koření a bylinky (česnek, bobkový list, hořčičné semínko, kopr…) nebo i řasu kombu. Zeleninu zalijeme studeným lákem (1 litry vody svaříme se lžičkou soli nebo shoyu) až po okraj zeleniny. Zde je rozdíl v tom, že nádoby přikryjeme bavlněnou látkou, aby mohl pronikat vzduch. Necháme kvasit při pokojové teplotě max. 5 dní. Zeleninu potom přemístíme do ledničky.