Zdravé potraviny
Palmový tuk
Jak se získává
Získává se z jader palmového plodu a složení a vlastnosti se podobají kokosovému tuku. Je v něm obsaženo téměř 40% mastných kyselin. Vysoký obsah beta-karotenu jeho příčinou žluté barvy. Palmový tuk se používá v pekařství, zejména pro výrobu slaného pečiva, ale i sladkého. Těsto je vláčné, hladké a lehce zpracovatelné. Pečivu dodává křehkost a objem.
Výhody:
- bez cholesterolu
- bez laktózy
- je bohatý na vit.E
- neobsahuje trans mastné kyseliny, které vznikají při hydrogenaci tuků
- nepřepaluje se a lze ho opakovaně použít
Použití:
- v pekařství
- v teplé kuchyni
Výživové hodnoty ve 100g výrobku:
Energetická hodnota 3767 kJ/900 kcal
Bílkoviny 0g
Sacharidy 0g
Z toho cukry 0g
Tuk 100g -
Z toho:
- nasycené mastné kyseliny 45,5g
- mononenasycené mastné kyseliny 45,5g
- polynenasycené mastné kyseliny 10g
- Cholesterol 0mg
- Potravinová vláknina 0g
- Sodík 0,2mg
- Vitamín E 54mg