Zdravé potraviny
Oves
Oves patří mezi nejlepší obiloviny
Oves patří k základním obilovinám a vždycky, po celou lidskou historii, byl do potravy zařazován pro vysokou energetickou hodnotu. Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu.
Obsahuje
- široká škála minerálů, vitaminů, bílkovin
- velmi kvalitní složité cukry
- vysoký obsah vitamínů skupiny B
Výhody ovsa:
- lehce stravitelný
- na ekzémy a záněty kůže
- má vše, co nás posiluje
- nezatěžuje zažívací trakt.
- použití jako léčivo
- posiluje nervovou soustavu
- nezatěžuje slinivku břišní
- dodává sílu
- posiluje nervový systém
Tip na čaj
Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Dnes dáváme přednost plnohodnotné potravině z ovsa - ovesnému mléku
Výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy, je tudíž dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Dříve se podával také jako podpůrný lék při zánětech pankreasu (slinivky břišní). Provedeme-li rekapitulaci významu ovsa pro lidské zdraví - energeticky prospěšný produkt, podporující kvalitu kůže, působící proti zánětům i alergii, pomáhá zažívacímu ústrojí a má i mnoho dalších pozitiv
Ovesné mléko je podpůrným prostředkem při odvykání drogové závislosti, a to jak samotných drog, tak kouření i alkoholu. Má velmi dobré preventivní účinky.