Zdravé potraviny
Otruby
Co jsou otruby?
Otruby jsou produkt vznikající při zpracování pšenice, ovsa, žita, špaldy atd . Jsou velmi dobrým zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, což je ideální kombinace pro zachování správné činnosti tlustého střeva a nutí je k pohybu a tím jsou otruby pro naše tělo tak důležité. Otruby se používají také k léčbě ekzémů v podobě koupelí.
Zdravotní účinky otrub
Jejich konzumací se sníží riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
- ovesné otruby napomáhají snižování cholesterolu
- jsou účinnou prevencí zácpy
- snižují vznik hemeroidů
- zajišťují stálou hladinu cukru v krvi
- urychlují průchod potravy střevy
- nabuzují pocit zasycení
- obsahují antioxidanty - vitamín C a E
Pozor na nadměrný příjem
Nadměrná konzumace může způsobit syndrom dráždivého tračníku a nadýmání. Také může zhoršit vstřebání vápníku a železa.
Obsahové látky: vitamíny sk. B, bílkoviny a využitelné cukry
Použití
- ranní kaše
- přídavek do pečiva, moučníků, sladkých dezertů
- přídavek do slaného pečiva, chlebů
- koláče, těsta
- vhodná posýpka jogurtů