Zdravé potraviny
Fazole mungo
Mungo jsou malé, olivově zelené fazole, které chutí připomínají zelený hrášek. Někdy jsou označovány jako zelené sójové boby. Zrají velmi rychle, mají specifické a zajímavé aroma. Jsou ideální plodinou k nakličování. Chutí připomíná zelený hrášek. Mungo se vyznačuje snadnou klíčivostí. Po 12 hodinovém namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a přikryjte vlhkou gázou. Dvakrát denně propláchněte. Takto nakličujte 3 - 6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.
Výživová hodnota bílkovin směsí obilovin a luštěnin se blíží hodnotě bílkovin masa. O luštěninách je známo, že obsahují antinutriční látky. Většina z nich je však pro nízký konzum zanedbatelná a vařením částečně dochází k jejich eliminaci. Nižší konzumace luštěnin je způsobena i tím, že mohou u konzumentu vyvolávat nadýmání. Za tuto nepříjemnost jsou odpovědny přítomné oligosacharidy, které mizí až při klíčení.
Více ve článku: Jak naklíčit mungo fazole