Zdravé potraviny
Mořské řasy
Arame
Arame je řasa se zoubkovatými vějířovitými listy. Je tlustší než ostatní druhy mořských řas. Stejně jako tzv. řasa hijiki se vaří několik hodin, aby změkla. Arame má v čerstvém stavu žlutohnědou barvu a když se vaří, začíná černat. Tato řasa je jemnější než hijiki a je sladší. Arame rostou na kamenech blízko jednoho japonského zálivu.
Tuto řasu připravíme tak, že ji raději dvakrát umyjeme ve studené vodě, abychom důkladně odstranili písek a další nečistoty. Namočíme ji do studené vody na 5 minut před tím, než ji začneme jíst syrovou. Všimněte si, jak se arame při namáčení zdvojnásobí ve velikosti. Můžeme ji také vařit 5-10 minut.
Řasa arame dobře chutná s tofu a zeleninou. Je přidávána do polévek, zvláště do miso polévek (viz. Články), a salátů. Výborná je v salátech, jestliže ji marinujeme v octu, sojové omáčce a cukru.
Hijiki
Tato řasa se vyskytuje ve dvou formách - normální hijiki, která je spíše usušenou větvičkou a druhá v podobě malých pupenců, které vypadají po usušení jako černý čaj. Normální hijiki vypadaji jako dlouhé černé nudle.
Hijiki se připravují dušením v tzv. dashi, což je rybí vývar. Ochucuje se sojovou omáčkou a často i cukrem, společně se zeleninou jako je karotka, lotosový kořen nebo sušené tofu. Je to spíše taková specialitka. Pro svou neutrální příchuť ji můžete použít v salátech, těstovinách nebo možná přijdete i na jiné využití.
Kombu
Suchou řasu kombu je dobré použít při vaření fazolí. Urychlí tak vaření a pomůže trávení. Suchá řasa může být skladována ve vzduchotěsné nádobě bez přístupu světla a vlhka. Uvařenou řasu byste měli uchovávat v chladu nebo ledničce.
Kombu obsahuje plno minerálů a cenných látek - vápník, vitamín A, vitamín B1, jód a další látky. Příznivě působí na metabolismus, snižuje cholesterol v krvi a chrání před vstřebáváním těžkých kovů jako je kadmium a stroncium.
Nori
Nori je oblíbená ve světě pro výrobu sushi. Lesklé červeno hnědé lístky se používají k přípravě rolovaného sushi, které se nazývá „maki“. Může být použito jako náhrada tortilly nebo pita chlebu a když je opečeme rozdrolíme je, jsou výborné s nudlemi, rýží nebo hummusem (pokrm z cizrny). Nori můžete použít jednoduše v salátech, když si zakoupíte nori vločky. Nori vločky skladujeme na suchém místě.
Wakame
Wakame je přidávána do polévek miso a jsou také výborné se zeleninou, rýží nebo salátem. Tato řasa je jednou z nejvyhledávanějších. Wakame připravíme namočením do studené vody na 3-5 minut. Můžeme ji také konzumovat syrovou nebo orestovanou na olivovém oleji. Suchá řasa wakame by měla být skladována ve vzduchotěsných nádobách ve tmě a suchu. Uvařenou řasu opět skladujeme v chladu.