Zdravé potraviny
Miso pasta
Miso pasta se připravuje fermentací sójových bobů a soli. Používá se k dochucování podobně jako sójová omáčka. Je velmi silné chuti, a proto se jí používá velmi malé množství. Při přípravě rozmícháme nejprve malé množství misa ve vodě a tím dochucujeme makrobiotické polévky, omáčky, těstoviny. Velmi oblíbené je použití misa do "miso polévek" - je to japonská delikatesa.
Oblíbená miso polévka
Miso se nemusí vyrábět pouze ze sójových bobů, ale i z rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.
Zdravotní účinky
- k povzbuzení životní síly
- podporuje látkovou výměnu
- bohaté na minerály
- pomáhá při špatném trávení
- vyživuje pokožku a krev, tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně
- pomáhá při srdečních chorobách
- rozpouští v krvi cholesterol (cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku)
- zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu
- pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze
Typy a barvy misa
Při výběru misa se můžete setkat s těmito typy výrobků:
Kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
Mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
Hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.