Zdravé potraviny
Bio třtinová melasa
Třtinová melasa je téměř černá sirupovitá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze šťávy z cukrové třtiny. Tato šťáva obsahuje kromě cukru též biologicky aktivní látky, potřebné k jeho strávení. Ty však zůstávají v sirupu, který zbývá po oddělení krystalků cukru ze zahuštěné třtinové šťávy, v melase. Je-li proto rafinovaný bílý cukr někdy nazýván bílým jedem, pak černá třtinová melasa může být nazývána černým protijedem.
Vynikající a zároveň výživné sladidlo
Melasa je skutečně velmi bohatá na přírodní minerály - vápník, hořčík, železo, zinek atd. V melase se však nekoncentrují pouze příznivě působící minerální látky, obsažené přirozeně ve šťávě z cukrové třtiny. Přirozeně v ní zůstávají i nežádoucí látky, například těžké kovy či pesticidy, které se mohou do rostliny cukrové třtiny dostávat při použití nevhodných způsobů zemědělství. Právě proto jsme pečlivě vybírali výrobce naší melasy tak, aby množství nežádoucích látek bylo co nejmenší. Tato melasa pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství a pěstuje se na nezamořené půdě tradičním způsobem.
Melasa a složení
Kvalita jejího složení je osvědčena výsledky laboratorních zkoušek a můžeme se chlubit následujícími hodnotami obsahu těžkých kovů: rtuť Hg < 0,001 mg/kg (povolené množství 0,5 mg/kg), kadmium Cd - 0,003 mg/kg (povolené množství 0,5 mg/kg) a olovo Pb - 0,040 mg/kg (povolené množství 8 mg/kg). Naše melasa je zároveň nesířená a neobsahuje žádné jiné konzervační látky ani barviva.