Zdravé potraviny
Bio kypřící prášek
Na výběr v bioobchodech máme klasický kypřící prášek do pečiva nebo do perníku. Ani jeden z nich neobsahuje fosfáty jako běžné konvenční produkty. Vybrat si mohou i lidé dodržující bezlepkovou dietu!
- Bio kypřící prášek do pečiva
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále do perníku, palačinek apod. Těsto zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Doporučené dávkování (na 0,5 kg mouky): těsta třená - celý sáček, těsta křehká - 2/3 sáčku, těsta knedlíková - 1/3 sáčku.
Složení:
kypřicí látky (vinný kámen, jedlá soda), kukuřičný škrob.
Informace pro alergiky:
výrobek se vyrábí v závodě, který zpracovává pšeničnou mouku, sušené mléko a sušená vejce.
- Kypřící prášek z vinného kamene
Tento bezlepkový a bezfosfátový kypřící prášek do pečiva obsahuje vinný kámen (jehož krystalky najdete v sudech od vína), běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Používáme jej stejně jako běžný kypřící prášek, oblíbený je i při přípravě bezlepkového pečiva. Na 500 g sypkých surovin použijeme 3 lžičky (17 g) prášku.
Složení:
regulátor kyselosti vinný kámen neboli hydrogenvinan draselný, kypřící látka jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný a bio kukuřičný škrob.
TIP:
Kypřící prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Doporučujeme proto těsto vkládat do trouby a péci co nejdříve po zapracování kypřícího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.
- Bezlepková směs - Kypřící prášek do perníku 20g
Továrna v Mělnické Vrutici je původním výrobcem tohoto kypřícího prášku do perníku a dodnes používá původní tradiční recepturu. Návod na přípravu základního perníku je na každém obalu. Směs je vhodná k použití i pro bezlepkovou dietu a při použití fruktosy a nebo umělého sladidla i pro diabetickou dietu.