Zdravé potraviny
Kuskus
Ač se to úplně nezdá, jedná se o těstovinu. Kuskus je prakticky tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček. Běžně se kuskus vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev pšenice, obsahující největší množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Z hlediska jednodušší stravitelnosti lepku je dobré vyzkoušet také kuskus z jiných druhů obilnin, např. z pšenice špaldy (prastará nešlechtěná odrůda pšenice), z kamutu (nejstarší druh pšenice) či kuskus čtyřzrnný (pšenice, špalda, kamut a kukuřice).
Použití:
Z bio celozrnného pšeničného kuskusu lze připravit celou řadu slaných i sladkých pokrmů. Jeho výhodou je opravdu jednoduchá a velmi rychlá příprava. Protože jde o těstovinu, lze ho doporučit jako přílohu nebo jako surovinu místo rýže, krup či pohanky.
TIP na přípravu:
Na 1 díl kuskusu připadnou 2 díly vroucí osolené vody (nebo lze přidat zeleninový bujón). Kuskus vaříme 3-5 minut ve vroucí vodě, poté necháme cca 10minut stát. Poté promícháme s bio olivovým olejem.
Nutriční informace:
Pšenice je rozhodujícím zdrojem energie, sacharidů (57%), rostlinných bílkovin (12%) a vlákniny. Obsahuje cenné minerální látky (vápník, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (především thiamin), ale většina se jich, stejně jako vitaminů, nachází zejména v klíčku a v obalové vrstvě. Klíčky jsou mimo jiné také zdrojem vitaminu E, který má vlastnosti antioxidantů a patří k nejprospěšnějším potravinám pro lidský organismus.
Zeleninový salát s kuskusem
200 g kuskusu
30 g pórku
5 listů ledového salátu
1 rajče
5 PL kukuřice
5 PL sterilovaného hrášku
2 PL olivového oleje
1 PL francouzského sušeného droždí
2 stroužky česneku
1 ČL organa
½ ČL zeleninového koření
2 PL BIO kečupu
1 - 2 PL Tamari omáčky
Postup:
Zeleninu pokrájíme na kousky a dáme do misky. Kuskus vaříme 3 minuty v mírně osolené vodě. Scedíme a smícháme se zeleninou. Necháme v lednici vychladit. Salát můžeme podávat s celozrnným chlebem.