Zdravé potraviny
Kroupy
Co jsou kroupy?
Kroupy vznikají broušením obalových vrstev ječného zrna. Ječmen působí příznivě při srdečně-cévních chorobách, žaludečních a střevních potížích a je dobrým prostředkem proti zácpě. Ječné kroupy jsou vhodné do polévek, pomazánek, salátů, k zapékání, dušení či jako příloha.
Použití
Zrna a kroupy se dají kombinovat se zeleninou, houbami či masem jako hlavní jídlo (kroupové rizoto), klíčky i vločky chutnají třeba v jogurtu. Moukou z krup (ječnou moukou) lze obohatit těsta na moučníky.
Ječné kroupy
- velké, střední, malé, perličky, krupky
- lámanka (tzv. trhané krupky)
Pšeničné kroupy
- tyto kroupy se prodávají ve specializovaných prodejnách
Ovesné kroupy
- oloupané obilky se melou na různé stupně hrubosti Jednotlivé druhy krup se liší granulací.
Průměrné nutriční hodnoty ve 100g:
Energie 1496kJ (356 kcal)
bílkoviny 9,9g
sacharidy 75,3g
tuky 1,8g
železo 2,1mg (15% DDD)
DDD = doporučená denní dávka