Zdravé potraviny
Kernotto
Špaldové kernotto jsou velké kroupy. Tento výrobek vzniká šetrným obroušením špaldových zrn. Špaldové kernotto se podobá zrnu, ale je obroušené od tvrdé obalové vrstvy, a proto není nutné kernotto pro uvaření namáčet. Po uvaření vypadá jako ječné kroupy, které známe z jitrnic nebo polévek. Kernotto můžete použít všude tam, kde je vhodné i zrno, a usnadnit si tak přípravu špaldových pokrmů. Vyniká chuťovými vlastnostmi, vysokou nutriční hodnotou a rychlou přípravou nahrazuje zcela rýži. Výhodou kernotta je krátká doba přípravy.
Použití:
do polévek, salátů, dezertů, karbanátků, zapékaných pokrmů, jako příloha.
Špaldové kernoto lze připravit jako výživnou snídani na sladko na způsob müsli. V ranních hodinách totiž naše tělo tráví sacharidy z obilovin nejlépe. Odvážené množství špaldového kernota propereme ve studené vodě, scedíme, zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Lehce přisolíme.
Sladké kernoto
140 g špaldového kernota + 500 ml vody
30 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
10 g karobu
30 g rozinek sultánek
30 g medu (dle chuti)
1 lžička (cca 5 g) panenského oleje z vlašských ořechů
pár oříšků na ozdobu
3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
Špaldové kernoto s rajčatovou omáčkou
500 g špaldového kernota
350 ml drcených rajčat Passata
2 menší cibule
česnek podle chuti, mořská sůl
mleté koření
2 lžíce panenského olivového oleje
tvrdý sýr nebo tofu
bazalka nebo pažitka
Kernoto propláchneme na sítku a připravíme jako ryži (v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl kerneta). Zajímavá a chutná je i kombinace 1 díl kernota a 1 díl rýže. Rajčatová omáčka: Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme drcená rajčata se šťávou. Osolíme, okořeníme a necháme dusit asi 5 minut. Nakonec přidáme bylinky. Podáváme se strouhaným sýrem nebo s uzeným tofu nakrájeným na kostky.